Motorsport

Drömstart för Marcus Ericsson

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Svensken tvåa på Formel 1-testerna i Spanien: ”Hade en bra dag”

Marcus Ericsson hoppades på ett bra första test.

Det fick han.

– Det är en fyra av fem i betyg, kanske mer, säger han.

Den svenske F1-föraren inledde testandet för Sauber i söndags. Den dagen avslutade han i toppen, både sett till antalet körda kilometer och till varvtiden. Därefter körde hans teamkollega Felipe Nasr i två dagar och även han har tillbringat mycket tid på banan och kört bra varvtider. I går var det avslutade Ericsson säsongens första fyradagarstest.

Han körde 112 varv och hade den näst snabbaste tiden, slagen av Ferraris Kimi Räikkönen.

– Först och främst har vi tagit ett steg framåt, det är tester och då vet man inte riktigt vad andra gör. Sett till oss själva så har det gått över förväntan. Vi har gjort framsteg med bilen, den har varit snabb och tillförlitlig. Dessutom har Ferrari gjort framsteg på motorsidan. Det har varit en positiv vecka, säger Ericsson till Sportbladet.

Bilen stabilare

Kan du jämföra bilen med den Sauber du testade ­efter säsongsfinalen?

– Den har tagit ett steg till, den är lite stabilare, inte lika fladdrig och det var också en av målsättningarna under vintern. Man har mer förtroende för bilen in i kurvan och det märks.

Han tycker även att bilen har förbättras sedan han körde den i söndags:

– Absolut. Dels har vi fått nya delar som gett oss mer downforce, vi har bland annat scannat av inställningar för vingarna och höjden på bilen, fått värdefull information om vad som händer om vi höjer fram och sänker bak och tvärtom. Till nästa test kan vi börja optimera och jobba med att hitta rätt kompromiss.

Ni har legat i topp på ­varvtiderna hela veckan. Betyder det något för dig?

– Det är jättesvårt, vet inte vad man jämför med. Samtidigt är det alltid bättre att vara med i toppen än tvärtom. Med Caterham spelade det ingen roll om vi körde med tom tank eller inte för vi var inte i närheten av ­någonting i alla fall. Den här bilen har en annan potential. Samtidigt ska vi inte drömma oss bort utan vi måste vara realistiska. Det var en bra vecka, jag har inte gjort några misstag, byggt upp farten och självförtroendet.

”Ferrari har imponerat”

Ett privat stall som är snabbt under testerna, det ringer en varningsklocka. Hur många bra varvtider satte ni med en nästan tom tank?

– Noll. Då är jag helt ärlig. Vi hade marginaler hela tiden och körde inget kvalvarv alls. Däremot har jag ingen aning om vi hade mindre bränsle än andra, men det var inga ”gloryruns”. Min tid satte jag med mjuka däck, men vi gjorde en racesimulering på 15 varv. Det känns lovande, vi har en bra bas att bygga vidare på. Men det är en lång väg kvar.

Efter fyra dagar, vilka är dina favoriter?

– Mercedes. De har inte kört några snabba varv än, men de verkar inte ha något intresse av det heller. Sedan har Ferrari imponerat, både med tiderna och tillförlitligheten, dessutom har motorn tagit ett steg framåt. Det är positivt för oss också eftersom vi kör med deras ­motor.

Testerna i korthet

✓ Toppar

 Mercedes: Världsmästarna har kört mest av alla och inte haft några större problem. Ser stabila ut.

Ferrari: Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel har varit snabba båda två. Enligt Räikkönen är bilen bättre än i fjol.

Sauber: Har kört näst mest av alla team och gjort stora framsteg under veckan.

✓ Floppar

McLaren-Honda: Honda är ny motorleverantör för i år och stallet har haft problem. Bara 350 körda km på fyra dagar.

Lotus: Kom en dag sent till testet och tappade tid.

Force India: Kom inte alls till testet, den nya bilen är inte klar och troligen testar man med den gamla bilen om två veckor.

✓ Snackisen

Red Bulls bil påminner nu om en zebra, men det är bara för att förvilla konkurrenterna. Nu syns inte detaljerna allt för väl på bilderna. Det kommer en ny lack till säsongsstarten den 15 mars.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1