Mejla

Robert Laul

”Bajen och MFF är lokomotiven i svensk fotboll”

SPORTBLADET

Laul: Svensk fotboll är på frammarsch

Svensk fotboll är på frammarsch igen.

Om det tycks de flesta vara överens, på det pekar årskortsförsäljningen.

Men den som levererar teorin att Hammarby och Malmö FF är lokomotiven bakom uppgången riskerar att få löpa gatlopp i sociala medier.

Låt oss backa bandet.

Det är sensommar 2014. 

Några månader tidigare har allsvenskan skakats av tragedin där en Djurgårdssupportrer misshandlades till döds i Helsingborg i samband med premiären.

Allsvenskans publiksiffror sjunker. 

Samtidigt påverkas kvaliteten av försäljningar utomlands för kaffepengar. Aldrig tidigare har väl så många spelare sålts som under sommarens transferfönster. 

TV-avtalet är på väg att haverera på grund av Kentaros konkurser, senare ska det beskrivas som att ”hela den svenska elitfotbollens existens var hotad”.

AIK:s och Malmös snitt sjunker med över 2 000 åskådare – Göteborgs, Helsingborgs och Elfsborgs med runt tusen.

– Under det andra kvartalet har Bolaget märkt av en mer avvaktande inställning hos nya kunder vilket troligen beror på händelsen i Helsingborg och debatten kring denna, skriver AIK Fotboll AB i en kvartals­rapport.

Ekonomiskt pressade Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson uttrycker det så här i en intervju med Sportbladet:

– Svensk fotboll mår skit.

Och det rör på sig i kulisserna, något är i görningen. Ordföranden för Svensk elitfotboll, Lars-Christer Olsson, har ett halvår tidigare tillsatt en utredningsgrupp om allsvenskans storlek. Av de fem förslagen handlar ett om att ligga kvar med 16 lag, fyra om att minska serien till tolv eller tio lag i olika varianter.

Bilden blir ljusare

Samtidigt gör landslaget ett av Blågults sämsta år någonsin och vinner bara två matcher. 

Nationalarenan Friends kantas av gräsliga rubriker och ekonomiska bekymmer.

Den första rättegången om matchfixning är ett faktum, och Uppdrag Granskning tar upp situationen i två program.

Svensk fotboll är, milt uttryckt, i akut behov av positiva nyheter.

I dag, februari 2015, kan vi räkna till tre som stack ut:

Hammarby tar steget upp i allsvenskan, och gör det med häpnadsväckande publiksiffror.

Malmö FF blir det första lag på 14 år att nå Champions Leagues gruppspel vilket skapar ett nationellt fotbollsintresse som bara kan jämföras med när landslaget spelar stora och viktiga kvalmatcher.

U21-landslaget besegrar överraskande Frankrike i playoff och kvalificerar sig för sommarens U21-EM i Tjeckien.

Och plötsligt är bilden ljusare.

Svensk fotboll diskuteras inte längre i termer av kris och elände, utan med framtidstro.

U21, MFF & Bajen är lokomotiven

Argument om att minska serien bemöts enkelt med att publiksnittet väntas skjuta i höjden igen, och svenska lag går bra i det europeiska cupspelet. Ett förslag om att utöka serien till 18 lag förs hela vägen fram till utredningsstadiet.

Årskortsförsäljningen slår rekord, MFF kränger två spelare för nästan 40 miljoner styck och AIK är på god väg att sälja ut Friends i en cupmatch mot Bajen. Det hade de förmodligen lyckats med ändå men nu blir det ytterligare en del i den uppåt­gående spiralen, inte ett enskilt undantag.

Så ja, den vändning vi just nu bevittnar har varit bra för svensk fotboll. Lägg därtill ett lyckat U21-EM, ett landslag som når EM i Frankrike och snart får till och med Erik Hamrén egen staty i Ljusdal.

Där är vi inte riktigt ännu.

Men fakta är att MFF, Bajen och U21-lands- laget är lokomotiven bakom att vi plötsligt ser ett större drag och bredare intresse kring svensk fotboll mitt under en tid som på andra sätt var väldigt mörk.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Av: 

Robert Laul

Publisert: