Gymnastik

Jonna Adlerteg mot Simone Biles: Får nypa sig i armen

Svenska gymnasten inför VM-finalen: ”Det är historiskt”

Av: 

TT

Gymnasten Jonna Adlerteg i barrkvalet vid VM i Doha, Qatar.
Gymnasten Jonna Adlerteg i barrkvalet vid VM i Doha, Qatar.

SPORTBLADET

Gymnastikens storstjärna Simone Biles är en av Jonna Adlertegs motståndare i barr.

Svenskan, som inte ser amerikanskan som guldfavorit, blir historisk bara genom sin medverkan vid fredagens VM-final i Doha.

– Man får nypa sig i armen, säger 23-åringen som bryter en 60-årig blågul förbannelse.

Jonna Adlerteg har gjort det förr: brutit negativa sviter i svensk artistisk gymnastik och skrivit in sig i den blågula idrottshistorien.

2013 tog hon som 17-åring Sveriges första EM-medalj på 50 år med ett silver i barr i Moskva. I augusti i år upprepade hon succén med ett nytt barrsilver vid EM i Glasgow.

En än större bedrift med tanke på att den Eskilstunabaserade Västeråsgymnasten drabbades av två allvarliga skador i vänster knä inom loppet av elva månader – våren 2015 och 2016 – men har tagit sig tillbaka till världseliten.

Med poängen 14,443 och en sjundeplats i helgens barrkval, vid pågående VM i Qatars huvudstad Doha, bröt Adlerteg återigen ny mark när hon tog sig till fredagens final.

– Det var en normalserie. Därför känns det väldigt häftigt att det kan räcka så här långt, även fast det inte var mitt max. Skönt att kunna gå in i finalen med den inställningen, att det finns saker jag kan göra bättre, säger Jonna Adlerteg.

23-åringen är nu historisk som den första svenska kvinnliga gymnasten i en VM-grenfinal sedan Berit Jönsson blev femma i hopp i Moskva 1958.

Belgisk favorit

– Man får nypa sig lite grand i armen, och påminna sig … Samtidigt, när jag väl förstod att det skulle bli en final går det ganska fort att ladda om. Jag har skiftat om inställningen mot att det är dags att tävla igen, säger Adlerteg.

18-åriga belgiskan Nina Derwael var bäst i kvalet med poängen 15,066, före amerikanskan stjärnan Simone Biles. Fyrfaldiga OS-guldmedaljören Biles tvingades besöka sjukhus på grund av njursten inför VM men tog trots det lagguld med det amerikanska laget i onsdags. Under torsdagen kan 21-åringen dessutom ta ett mångkampsguld inför barrfinalen.

Adlerteg – som har ett personbästa i barr på 15,033 från 2015 – ser ändå Derwael som favorit till VM-guldet i disciplinen.

"Kommer vara jämnt"

– Hon är väldigt vass, men sedan tror jag att det kommer vara jämnt. Det känns som jag gjort min största prestation, i att ta mig hit liksom. Det är historiskt då det var 60 år sedan … Jag kommer bara gå in och försöka göra mitt bästa, säger svenskan.

Tänker du någonting på placeringar?

– Nej, jag tänker bara på min prestation, det gjorde jag i kvalet också.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

”Tanken att lägga av kom”

ÄMNEN I ARTIKELN

Gymnastik

Jonna Adlerteg

Simone Biles