Flyttar magsjuk Northug – får kritik: ”Konstigt”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Petter Northug har blivit magsjuk under Norges träningsläger.

Petter Northug har blivit magsjuk under Norges träningsläger i Italien.

Nu flyttas han – till ryssarnas hotell.

– Det är konstigt, säger ryske landslagstränaren Markus Cramer till TV2.

Norske skidstjärnan Petter Northug, 32, har några tunga säsonger bakom sig.

I fjol fick han ställa in tävlingar för att han kände sig ”energilös” och ”sliten” och i början av oktober kom uppgifter om att Northug petas i den norska preliminärtruppen till världscupspremiären i finska Kuusamo i november.

Och nu kommer ett nytt bakslag.

”Finns ju andra hotell”

Norska landslaget befinner sig just nu på träningsläger i italienska Val Senales och där insjuknade Northug i magsjuka natten till söndag. Därför har landslagsledningen valt att isolera honom från övriga truppen genom att flytta honom till ett annat hotell – där bland annat ryska landslaget bor.

Det får ryssarna att reagera.

– Det är lite överraskande att Norge flyttar hit honom där vi bor. De vet att både Ryssland och Finland håller till här, och i går kväll kom också Schweiz med Dario Cologna. Eftersom det är risk för att Northug kan smitta andra så är det ju konstigt. Det finns gott om andra hotell, säger ryske landslagstränaren Markus Cramer till TV2.

Han reagerar också på att Northug inte flyttas till en lägre belägen plats i jakten på att bli frisk.

– Vi hade också en åkare som blev sjuk här i Val Senales. Han blev flyttad från 2 000 meter över havet och ner till Naturns på bara 600 meter. Jag är ingen läkare, men har hela tiden trott att det är normalt vid sjukdom, säger Cramer.

Flyttas igen – efter reaktionerna

Hur Norge motiverade sitt beslut?

– Det var hänsynen till att Petter fick vara på samma hotell som sina föräldrar, samt möjligheten att snabbt kunna flytta honom som blev prioriterat. Ny värdering i dag, säger Öystein Andersen, medicinskt ansvarig i landslaget.

Senare kom beskedet att Northug flyttas till ett nytt hotell. Samtidigt beklagar norska landslagsledningen det inträffade.

– Petter har varit helt isolerad på ett eget rum. Jag förstår att någon kan reagera på att det bor andra åkare på hotellet, vilket jag beklagar. Vi har tagit hänsyn till det och flyttar honom till ett annat hotell så fort det är möjligt, säger Öystein Andersen i ett pressmeddelande.

Även Emil Iversen har insjuknat.

Världscupen inleds i finländska Ruka om fem veckor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM