Vinnarknepet: Ser på tv-klipp

SPORTBLADET

Så håller Ferry fötterna på jorden: Ger en bra kick

I går vann Björn Ferry för första gången sedan OS-guldet. Knepet: att titta på sina egna segrar på tv.

– Det ger en kick, säger han.

Foto: Tog hem segern Björn Ferry slutade etta i slovenska Pokljuka efter prickfritt skytte.

Björn Ferry är tillbaka i vinnarspåret.

Sedan OS-guldet har han inte vunnit någonting, men har utvecklat ett sätt att få tillbaka självförtroendet när det går tungt. Att titta på sina bästa lopp på video. Allt för att få positiva känslor i stället för de negativa.

Motiverar sig

– När jag tycker allt bara är piss då sätter jag på en video där jag vinner, OS-loppet till exempel, och så känner man sig som kung igen, säger han.

Det är framförallt ett sätt för Ferry att motivera sig när försäsongsträningen går tungt, eller när ingenting stämmer. Ett sätt att vända tankarna.

– Det ger en bra kick, säger han om att se sina egna segrar igen.

”Som straffläggning”

Men det handlar också om att inte låta sig påverkas alltför mycket av omgivningen och dess åsikter. Ferry menar att det enda man egentligen kan jämföra med skidskytte är – straffläggning i fotboll.

– Då är det ju bara vinna eller försvinna som gäller. Vem vågar kliva fram och sätta bollen i mål. Det är så väldigt lätt att rubbas. Visst, sportskytte är också en väldigt mental sport, men oftast är det väl bara de i hallen som vet om att tävlingen pågår. Skidskytte är så stort. Man har ju ögonen på sig.

Och allas ögon var verkligen på Ferry i tävlingen i slovenska Pokljuka i går. Ledningen i tävlingen skiftade flera gånger, men via bra åkning och ett synnerligen stabilt skytte, noll bom, så kunde Ferry ta hem segern med fem sekunders marginal till norrmannen Tarjei Bö på tio kilometer sprint. Och loppet, det var Ferry väldigt nöjd med.

– Det kan vara mitt bästa någonsin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte