Mejla

Kristina Kappelin

Kappelin: Välkommen till Italien – landet med världens värsta supportrar

Publicerad:
Uppdaterad:

Rom går på högvarv inför finalen i italienska cupen mellan Roma och Inter i kväll.

Efter skammen på Olympiastadion

i söndags, kan vad som helst hända.

Välkommen till Italien, landet med världens värsta tifosi.

Vi kan passa på att utnämna Rom till den mest degenererade fotbollsstaden. Både Romas och Lazios supportrar utmärker sig negativt. Men det som hände på Olympiastadion i söndags tar priset. Det strider mot alla regler för fair play, mot spelets väsen och kärna.

Inom idrotten finns till skillnad från nästan all annan mänsklig aktivitet en sorts ren och självklar rättvisa. Det hör till spelets regler att vi accepterar den, oavsett vilken sida vi tillhör.

Den som vann var bäst, men detta tar inte hedern från den som kämpade till sista blodsdroppen, men ändå förlorade. Tvärtom. ”Den gode förloraren” är en av gudarna i idrottens mytologi. Må bästa lag/man vinna, brukar man säga och detta ”må” visar att det är ett gammalt synsätt.

Nära idrottens död

Så gammalt att det har blivit omodernt? I så fall kan vi lika gärna lägga ner tävlingsidrotten. Dopning är ett utmärkt försök att döda sporten, men inte det enda. När en hop våldsamma ”tifosi” tvingar sitt lag att förlora en match och varken klubbledningen eller spelarna vågar stå emot en sådan genomrutten, moralisk utpressning, då är man väldigt nära idrottens död. Det är som alla vet förbjudet att rigga matcher. Men att rigga med hot från de egna supportrarnas kurva, är uppenbarligen tillåtet.

Rom har nu med rätta det sämsta ryktet i Italien som fotbollsstad.

När Roma vann derbyt för några veckor sedan, lade Stefano Radu krokben för Simone Perrotta efter matchen och Francesco Totti gjorde tummen ner för Lazio. Båda delar är naturligtvis dumt. Radu visade sig vara en dålig förlorare och Totti en dålig vinnare. Men att dessa två incidenter upplevs som gruvliga förorätter som kräver blod och hämnd visar på vilken nivå vi befinner oss.

En gång var fotboll framförallt en fråga om kärlek. Nu handlar det mest om hat. Det är därför Lazios tifosi jublar och kramar om Inters supportrar när deras eget lag förlorar.

Nu är Rom fotbollshatets huvudstad

Den sanna glädjen är att förstöra glädjen för andra. De kommer säkert att försöka göra om bravaden i Rom i kväll, när Roma och Inter möts i finalen i italienska cupen. Stora delar av stadion måste lämnas tomma för att undvika kontakt mellan Inters och Romas tifosi och de infiltrerade Lazio-fans som alla förväntar sig ska göra sitt bästa för att förstöra stämningen.

I början av 2000-talet var Rom italiensk fotbolls huvudstad, först med Lazios ligaseger och sedan med Romas. Tio år senare är Rom fotbollshatets huvudstad.

Två barn höll på att brännas inne

Inför derbyt häromveckan hittade polisen en hel arsenal av yxor, knivar, slagträn och molotov-cocktails i en bil som stod parkerad i närheten av stadion. En mamma med två små barn höll på att brännas inne i sin bil, när ”tifosi” kastade hemmagjorda bomber efter matchen. En supporter som knivhöggs i halsen så allvarligt att han riskerade livhanken, sade efteråt att så kan det gå. Antingen knivhugger man någon eller så åker man dit själv. Öga för öga, tand för tand.

Fotboll är underbart och fantastiskt när det är ett brinnande intresse och nöje vid sidan av andra. Men när fotboll måste fylla ett totalt tomrum, när il calcio måste ersätta alla mänskliga behov från vänskap till kärlek och politiskt engagemang och det enda som verkligen betyder något är att skada ”fienden”, inte hur det går för ens eget lag, då ligger man verkligen rätt risigt till.

I detta tillstånd befinner sig Rom inför finalen i italienska cupen.

Må sämsta lag vinna?

avKristina Kappelin

Publicerad: