Trenden talar för Piteå - har ni gjort läxan, Rosengård?

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Nu tar vi en seriepaus och då finns det tid att tänka.

Förslagsvis klurar Piteå och Rosengård lite på vilka erfarenheter lagen drog den 29 oktober i fjol.

Slutsatserna kan avgöra fotbollens stora guldrysare.

Måndagen den 9 april satt spelare, ledare, experter och fotbollsjournalister på den sedvanliga upptaktsträffen.

Den fast återkommande punkten, tippa allsvenskan, landade med ett tungt favoritskap i knät på representanterna från Rosengård.

Efter två år med guldet i Linköping trodde 64,3 procent av församlingen att Rosengård ska vinna 2018.

Linköping fick 21,4 röster och Kopparbergs Göteborg, som värvat Olivia Schough, Julia Roddar och Christen Press (som dock återvände till USA under sommaren) fick 7,1 procent.

Piteå?

Noll procent.

Det fanns alltså ingen som trodde att den kravmärkta fotbollsklubben Piteå skulle utmana om guldet, men ett starkt kollektiv med en tydlig metod ville annat och svensk fotboll har en kittlande guldspurt i en av landets två högsta serier.

Piteå sitter i förarsätet och kan välja rätt guldväg. För Piteå har gjort, eller ska vi säga befinner sig på, en resa.

Den kan mätas på många sätt – min eminenta kollega Kristoffer Bergström gjorde det på ett sätt för en vecka sedan.

Resultatkurvan mot Rosengård

Ett annat mått just i guldveckorna är lagets resultatkurva borta mot etablerade, rutinerade Rosengård.

2014 förlorade Piteå med 1-6 borta mot Rosengård.
2015 föll laget med 2-5 borta.
2016 spelade Piteå 0-4 i Malmö.
2017 klarade Piteå av att ta poäng, 0-0, borta mot Rosengård. 

Högst sannolikt blir matchen mellan Rosengård och Piteå i Malmö den 22 oktober avgörande för guldstriden.

Då kan utvecklingen ovan ha en viss betydelse.

För vilket lag lärde sig egentligen mest förra året?

Ett hämmat Rosengård hade chans att hålla liv i guldstriden den 29 oktober men nerver och förmåga hade inte syre nog för att få hål på ett Piteå som i sin tur hotade i höstrusket med vassa fasta situationer.

Ett piskat Rosengård hade varken nycklar eller vilja.

Efter matchen konstaterade en nöjd Piteåtränare Stellan Carlsson att utvecklingen pekade åt det håll han och ledarstaben strävat i flera år:

– Vi har besegrat Linköping och Eskilstuna på bortaplan och nu kryssar vi i Malmö. Det är egentligen fantastiskt att vi i Norrbotten har ett av Sveriges bästa fotbollslag. Vi är i ett spännande läge, sa han.

För hur vi än räknar, värderar trender och statistik kommer väldigt mycket ofta ner till värden som är svårare att mäta och ta på.

Är Stellans kollektivbygge starkt nog för att inte rämna när nerverna gör sig påminda hos spelare som inte smakat guld tidigare?

Står ett metodiskt arbete emot revanschhungern hos spelare som Rosengårdstjärnan Caroline Seger?

Värde i Piteåguld

Eftertanke kommer att ge Piteå guldkantade drömmar och Rosengård en påminnelse om läxan är gjord eller inte.

På många sätt skulle det finnas ett värde i ett Piteåguld, för fotbollens skull.

Piteå DFF har ett publiksnitt hemma på 1821. Under söndagen hade 2 789, de flesta med mössa på, tagit sig till LF Arena. Det var vackra tv-bilder av ett supportskap som sluter upp.

För några år sedan spelade Pauline Hammarlund i just Piteå. I går stod hon med ett lättat leende i spelargången på Ullevi i Göteborg. Kopparbergs Göteborg hade efter vissa problem mot IFK Kalmar fått målskyttet att lossna.
För Pauline Hammarlund betydde segern, 5–1 efter ett mål av henne själv, så mycket. I våras kunde hon inte leva sin vardag normalt på grund av knäsmärta. Hon gav aldrig upp, men lekte med tanken på hur mycket värk hon skulle orka spela med trots två operationer.

Tålamodet har fört henne tillbaka och hon är plötsligt en X-faktor för Kopparbergs Göteborg i guldstriden.

Samtidigt sett till hur Göteborgslaget agerat de senaste veckorna och i perioder av söndagens match tror jag vi kan tillskriva laget en väldigt fin säsong men samtidigt avskriva laget från serieseger. Jag gör det även med Kristianstad.

Rysaren har blivit en duell.

Den kan avgöras på målskillnad och då ligger fördelen hos Rosengård.


Piteå 42 poäng + 13 i målskillnad

Återstående program: IFK Kalmar (b) 14/10, Rosengård (b) 22/10, Växjö DFF (h) 27/10.

Kommentar: Två "säkra" trepoängare mot Kalmar och Växjö innebär att guldstriden avgörs mot Rosengård borta. Piteå har en positiv resultatutveckling de senaste åren mot Rosengård borta. Och oavgjort kan räcka.

Trupp: En ung trupp. Färre spelare som levererar många poäng än i de andra trupperna. Samtidigt har laget ett starkt kollektiv och är vassa på fasta situationer. Det finns också en fin spets i spelare som Julia Karlernäs och Nina Jakobsson och i rutin i bland andra June Pedersen och Lena Blomqvist, som kom till klubben för tio år sedan.

Guldfaktor: Laget. Kollektivet är styrkan som tagit Piteå till serieledning och det är kollektivet som avgör ifall det blir norrländskt guld eller inte.

Rosengård 39 poäng +34 i målskillnad

Återstående program: Hammarby (h) 14/10, Piteå (h) 22/10, Kopparbergs Göteborg (b) 27/10.

Kommentar: Svårt schema, men samtidigt möjlighet att själva avgöra. Har en stabil hemmatabell men har bara vunnit två av fyra matcher mot Kopparbergs Göteborg borta de senaste fyra åren. Klar fördel: bäst målskillnad om Piteå och Rosengård hamnar på samma poäng.

Trupp:  Här finns rutin med viktiga skyttedrottningen Anja Mittag och Caroline Seger i spetsen med . Skyttedrottningen Anja Mittags utdelning blir extra viktig.

Guldfaktor: Vinnarkulturen. Fem SM-guld de senaste åtta åren (Rosengård och LdB FC Malmö). Rosengård har vinnare på plan och inne på kansliet.

Kopparbergs Göteborg 38 poäng + 17 i målskillnad

Återstående program: Växjö DFF (b) 14/10, Kristianstad (b) 20/10, Rosengård (h) 27/10.

Kommentar: Har tappat poäng de senaste tre omgångarna och är inte lika stabila som sina guldkonkurrenter. Två svåra bortamatcher väntar först och gulddrömmen kan spräckas redan där.

Trupp: Den trupp med flest (fyra) svenska spelare uttagna till aktuell landslagssamling, men det är en ung trupp och en tungt ansvar vila på etablerade Elin Rubensson och Olivia Schough.

Guldfaktor: Pauline Hammarlund. Forna skyttedrottningen är tillbaka efter tio månaders skadefrånvaro. En "super-sub" som kan hoppa in och avgöra matcher.

*Kristianstad 35 poäng och +6 i målskillnad.

Finns en teoretisk chans till SM-guld, men den går under kontor osannolik.

avPetra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM