Går back 13 miljoner – elitlicensen i fara

HIF: ”Det blir inga spektakulära köp”

Av: Fredrik Jönsson, Jacob Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Helsingborg värvade hem Andreas Granqvist, Markus Holgersson och Rasmus Jönsson i somras.

Men ekonomiskt var året tungt – klubben har nämligen gått back 13 (!) miljoner.

– De har elitlicens för 2019 beviljad. 2020 vet vi inte, men det vet vi inte med någon klubb, säger Kjell Sahlström, ekonomichef på Svenska Fotbollförbundet.

Helsingborg vann superettan och är, efter några år i den näst högsta serien, tillbaka i allsvenskan.

Men väl där väntar problem. Helsingborgs Dagblad skriver att klubben går med förlust på hisnande 13 miljoner kronor – och att elitlicensen därmed är i fara.

Det handlar inte om elitlicensen 2019 - utan elitlicensen 2020.

– De har fått elitlicens för 2019 beviljad redan. 2020 vet vi inte, men det vet vi inte med någon klubb, säger Kjell Sahlström, ekonomichef på Svenska Fotbollförbundet.

Värvat stjärnor

I årsredovisningen för 2017 stod det klart att klubben gick back med 4,3 miljoner. Därefter har Helsingborg, under 2018, värvat in spelare som Andreas Granqvist, Markus Holgersson, Rasmus Jönsson och Wanderson – och haft ett lysande år sportsligt sett, med avancemang till allsvenskan som resultat.

Inför säsongen antydde klubben även att ett eget kapital på 5,4 miljoner kronor skulle säkerställas i samband med årets bokslut. Men ekonomin har fortsatt hackat och nu har klubben alltså gått back 13 miljoner kronor – vilket gör att man är minus fem miljoner kronor på eget kapital.

I februari började Rolf Holmgren gå igenom situationen i klubben. I maj såg han att HIF skulle landa på minus sex miljoner kronor för hela 2018. Men några månader sedan kunde han konstatera att det blir ett resultat på minus 13 miljoner kronor.

Finansierade köpen externt

Men det har inget med sommarens värvningar att göra.

– Det har inte med det att göra. Om Rolf inte hade tagit tag i det arbetet och vi inte hade vetat att prognoserna inte stämde överens hade vi aldrig kunnat genomföra köpen. Det blev nej från styrelsen föst. Men hela kostnaden för värvningarna finansierades externt och det gjorde att vi kunde genomföra dem, säger Helsingborgs IF:s ordförande Krister Azelius till Sportbladet.

– Annars hade vi inte kunnat värva hem spelarna. Vi visste att vi går väldigt illa på det. Det jobbet han gjorde i början av februari när det framkom att prognoserna som hade lämnats till styrelsen avvek från det verkligen utfallet var ett viktigt arbete. Han konstaterade att på slutrapporten att det var minus 13 miljoner kronor under hösten.

Klubben ska, enligt Svenska Fotbollförbundets regler, visa ett positivt eget kapital vid årsskiftet - annars måste man upprätta och lämna in en handlingsplan före den 31 mars.

– Det gäller samma för alla, att de ska visa noll eller positivt kapital i december 2018. Om man inte har det finns det en väg at vandra. Man ska upprätta en handlingsplan och sen tycker man på den och tycker man den sen rimlig ut så godkänner man den. Sen ska man ha noll eller plus i slutet av 2019, säger Kjell Sahlström.

– Det är bra att de har den framförhållningen, att de tar tag i det nu.

Kan de bli av med elitlicensen för 2019?

– Nej, det kan de inte.

”Panik är att ta i”

Krister Azelius kommenterar läget för Sportbladet.

– Elitlicensen är i fara, men med fara betyder inte att vi inte får spela i allsvenskan. Panik är att ta i, men elitlicensen är i fara. Får vi ett år på oss så är vi säkra på att vi löser det. För våra supportrar, sponsorer och medlemmar vill vi inte sätta oss i sitsen att vi behöver gå in på en handlingsplan. Därför vi jobbar hårt och förhoppningsfullt att redan 2018 har en balansräkning som visar upp ett intakt eget kapital, säger ordföranden.

Hur löser ni det här?

– Vi är hyggligt långt komna i vår plan. Jag har en hygglig bild av vad som behövs. Det behövs en slant från olika personer, men det måste vara en mix. Vi tror inte vi kan hitta externa pengar som täcker upp fullt ut.

Betyder det att det inte blir så många spelarvärvningar inför säsongen?

– För några veckor sedan så bestämde vi hur spelarbudgeten ska vara 2019. Vi har en del pågående förhandlingar med kontrakt som går ut och så tittar vi på nyförvärv. Men det blir inga spektakulära köp, det gäller att ha fingertoppskänsla. Planen är att ställa ett lag på planen som kan försvara vår allsvenska plats.

Foto: Bildbyrån
Publicerad:

LÄS VIDARE