Alfelt: Var det ”The Maulers” karriär vi såg försvinna

Sportbladets krönikör efter Alexander Gustafssons förlust mot Jon Jones

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

LOS ANGELES. Så vad händer nu?

Alexander Gustafsson sökte men hittade inga luckor. Kom inte åt Jon Jones ben eller kropp.

Så var det The Maulers karriär vi såg försvinna i en skur av slag mot huvudet när Alex låg med ansiktet mot golvet?

Kanske. Det behöver inte vara det. Det finns en utmaning kvar. Gå upp till tungvikt.

Vi minns supermatchen i Toronto. En match där slagen och sparkarna haglade och båda fajterna gjorde en supermatch.

Nu fick vi en tillknäppt retur där respekten för varandra var enorm. Jones backade. Säkrade sin defensiv hellre än att gå till attack. Samtidigt växlade han mellan låga sparkar, knän, och en del långa raka slag. Någon armbåge, men inget blixtrande offensivt. Bara tillräckligt för att hela tiden sitta i förarsätet så länge som Alex inte kunde hitta rätt med slag som kunde skaka om ”Bones”.

Ett knä träffade Alexander illa tidigt i första ronden och efter det hade han fruktansvärt ont i sin ljumske vilket naturligtvis hämmade The Mauler fysiskt och mentalt.

Var försvarslös mot Jones vänster

Jones första riktiga attack, ett dyk mot benen överrumplade Alexander och blev förödande. Jones fick ned Alex och tryckte luften ur honom med en underarm mot halsen. Alex fick offra massor av kraft för att klara sig från att bli utstrypt men när han till slut kom undan pressen hamnade han på mage, försvarslös mot Jones vänster och höger. Efter nio slag mot huvudet kunde domaren inte göra annat än att bryta.

Så vad händer nu?

Jag tror inte att Alexander just nu i sin besvikelse över att ha förlorat sin tredje titelmatch ens kan tänka på en fortsättning. Jag frågade honom inför matchen om hur det skulle kännas att förlora ännu en gång.

– Den är jobbig, svarade han.

Att han efter sina två tidigare knappa titeltorskar den här gången förlorade klart gör förlusten på ett sätt lättare att smälta. Samtidigt sår den självklart tvivel. Jon Jones, dopad eller inte, visade sig ouppnåbar. Sånt skär också i själen på en fighter på Alex nivå. Alla trodde på hans chans att göra en ny Torontoinsats men det blev inget av det.

Han har mer att ge i MMA

Att flytta upp en viktklass tänker jag inte på för att Alex ska komma undan Jon Jones, möjligheten att Jones går upp finns definitivt också, men jag tror att det skulle kunna kännas som en nytändning för The Mauler. Han har längden och kroppen för att bära ett antal kilo till utan att behöva bli långsam i buren.

Alexander Gustafsson har mer att ge i MMA. Det är jag övertygad om. Han har förlorat tre titelmatcher, men han har gjort det mot två av de absolut bästa. Kliver han upp i tungvikt kan han ju dessutom jaga en re-match mot Cormier.

Ilir Latifi gjorde en defensivt klockren match mot Corey Anderson men blev just för defensiv. Oavsett hur bra man parerar slag och sparkar vinner man sälla matcher i MMA även om man träffar bra med sina kontringar. Alla domare gav första ronden till Latifi och de två andra till Anderson. En mycket tung förlust för Ilir.

Kvällens stora fight blev Amanda Nunes massaker av Chris Cyborg som ansetts oslagbar. Nunes knockade Cyborg efter 51 sekunder och hade då fått in fem-sex stenhårda slag som var och ett borde ha räckt till knockout.

Alexander Gustafsson hade det tufft mot JOn Jones
Foto: Gary A. Vasquez / X02835
Alexander Gustafsson hade det tufft mot JOn Jones

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE