Haag blev åtta

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Virpi Kuitunen mot Tourseger

För tredje gången i rad vann Virpi Kuitunen det klassiska lopp som föregår den spektakulära avslutningen med bergsklättringen i Tour de ski och tog över totalledningen.

Förra året knäcktes finländskan av Charlotte Kalla uppför Alpe Cermis. Hon får svårt att hålla undan i år också.

– Virpi är chanslös, säger Finlands förbundskapten Magnar Dalen till TT om sin klassiska stjärna.

Virpi Kuitunen går mot seger.
Foto: Foto: AP
Virpi Kuitunen går mot seger.

Virpi Kuitunen gjorde vad hon kunde för att skaffa sig ett lika rejält försprång som för två år sedan, då hon vann premiärutgåvan av det drygt veckolånga kraftprovet.

Hon drog isär fältet omgående, men fick dock slita för att till slut hålla slovenskan Petra Majdic och Aino Kaisa Saarinen bakom sig. Inför den avgörande jakten är landsmaninnan Saarinen 31,7 sekunder bakom och slovenskan Majdic 49,1.

För lite tror Magnar Dalen.

– Virpi är bättre i ryggen än för ett år sedan, men när det blir så brant och fristil som i avslutningen i morgon så är hon chanslös, säger han.

Kuitunen fick dessutom ont i ryggen under lördagens tävling, vilket tillhör ovanligheterna i klassiskt. Dalen kan dock hoppas på Saarinen, världscupledarinnan som är framgångsrik även i fristil.

Norskan Marit Björgen, 1.36,2 efter, och italienskan Marianna Longa, 2.42 efter, har förmodligen för långt fram.

Anna Haag avancerar steg för steg i Tour de ski. Efter att ha åkt in på åttonde plats i lördagens klassiska masstartsmil höjer hon blicken ytterligare – ända upp mot målet högt upp i slalombacken som avslutar hela touren. Hon är på mycket god väg att förbättra fjolårets 13:e plats ordentligt. Målet var en plats bland de tio i vinterns stora kraftprov.

Det kommer hon sannolikt att klara – och framför henne i fristilsjakten finns synliga villebråd.

– Kan jag klättra ytterligare är jag klart nöjd, säger Haag inför bergsklättringen.

Fyrakilometersvandringen uppför Alpe Cermis som avslutar damerna nio fristilskilometer kan sätta sig i huvudet på vem som helst. Något liknande finns inte i längdskidvärlden och Charlotte Kallas segerryck för ett år sedan är klassiska idrottsbilder.

– Backen passar nog ingen, den är såpass tuff, säger Anna Haag. Man kan åka skitbra i inledningen och ändå råstumna.

Efter förkylningsåterbuden återstår även Sara Lindborg i damtävlingen. Hon var 30:e åkare i mål på lördagen och har samma placering inför söndagsloppet.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN