Phelps guldjakt startade med världsrekord

SPORTBLADET

Vann sitt första guld och sänkte rekordet med 1,5 sekund

Med tårarna trillande ner för kinden firade simstjärnan Michael Phelps sitt första OS-guld i jakten på åtta.

Han krossade både konkurrenterna och världsrekordet på 400 m medley.

– Jag ville sjunga på prispallen, men jag kunde inte sluta gråta, sade Phelps som kanske gjorde sitt sista lopp på distansen.

Foto: Michael Phelps jublar över sitt första OS-guld i Peking.

För en simmare som inte gör något annat än vinner – han har nu sju OS-guld och 17 VM-guld hittills i karriären – var det en något oväntad scen när Phelps först lyfte armarna och vrålade ut sin glädje efter målgången och sedan grät på prispallen.

– Jag vet inte varför. Jag tänkte på vad som hänt i år, allt har varit så upp och ned, och Ryan (Lochte) som kommit som ett snabbtåg. Jag var bara glad att ta första guldet och att bara tänka på allt gjorde mig mer och mer känslofylld, sade Phelps som bröt handleden i slutet av förra året.

Öppningsdistansen 400 m medley skulle bli hans hårdaste individuella lopp trodde alla. Men Phelps stack i från på andra halvan av bröstsimmet och lämnade tvåan Laszlo Cseh, Ungern (till slut 2,32 sekunder efter), och trean Lochte, bakom sig. Lochte pressade Phelps hårt på de amerikanska OS-uttagningarna, men var nu chanslös och 4,25 efter Phelps.

I sitt livs form

Segertiden 4.03,84 var en kapning av det egna världsrekordet med 1,41 sekunder.

– Jag är i mitt livs form. Jag har kapat 2,5 sekund sedan förra året. Jag är nästan chockad över att jag simmade så snabbt, sade Phelps, ivrigt påhejad av flaggviftande amerikanske presidenten George W Bush i vattenkuben.

Loppet var kanske Phelps sista på distansen.

– Jag kanske inte simmar det något mer, jag vill inte göra det. Det är en av de hårdaste distanserna och jag skulle vilja prova på några nya de närmaste åren, sade han.

Ytterligare ett världsrekord föll på 400 m medley. Stephanie Rice, Australien, noterade 4.29,45 och krossade amerikanskan Katie Hoffs drygt månadsgamla rekord med 1,67. Förhandsfavoriten Hoff slutade bara trea.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS