Sanna gör helt rätt

SPORTBLADET

Wennerholm: Jag tror svenska rekordet ryker i kväll

ZÜRICH. Det blir en intressant friidrottskrock i tv i kväll. TV4:s Golden League i Zürich mot SVT:s Finnkampen i Helsingfors.

Susanna Kallur mot Carolina Klüft.

Själv väljer jag Sanna och Zürich.

Det är också en smäll för avgående förbundskaptenen Thomas Engdahl, som inte får ställa upp med bästa laget i sin sista tävling.

Han är naturligtvis upprörd över att finländarna lagt Finnkampen fredag–lördag då alla visste att flera av de största svenska stjärnorna skulle tävla i Zürich på fredagskvällen.

Han tycker det är ett hot mot Finnkampens framtid.

Men det tror jag inte ett smack på.

När Finnkampen går i Helsingfors vill publiken bara se en sak: Slagna svenskar.

När Finnkampen går i Göteborg kan svenskarna bestämma datum som garanterar att de största svenska stjärnorna kan vara med. Det räcker.

Och finländarna har redan fått rätt, då det sålts drygt 54 000 biljetter bara i förköp. Det är helt enormt egentligen för en landskamp mellan två b-nationer i friidrott.

Pengarna har förtagit Finnkamps-känslan

Det är inte ofta jag missar Finnkampen.  Det är en unik tävling och speciellt skön att uppleva i Finland. Det har blivit ännu större skillnad nu då Svenska Friidrottsförbundet flyttat Finnkampen till Göteborg, där en stor del av Finnkamps-

känslan försvunnit. I det fallet borde Engdahl vara mer upprörd i så fall.

Finnkamperna på Stockholms Stadion var både intimare och stämningsfullare och lockade alltid horder av finländare över Östersjön. Men pengarna styr även på den fronten.

Och årets Finnkamp är ganska lättippad. Svenska damerna vinner lätt och finländarna vinner herrkampen. Så hade det slutat oavsett om Zürichsvenskarna varit med eller inte.

SVT 1 börjar sända sitt sammandrag från Finnkampen klockan 21 i kväll. Då pågår Golden League-galan i Zürich för fullt. Och klockan 21.30 springer Susanna Kallur 100 meter häck. Jag kan bara råda alla er där hemma: Missa inte det.

Sanna har kvar toppformen från Peking och där var hon så snabb till första häcken att hon kraschlandade.

Det gjorde även världsettan Lolo Jones från USA, även om det dröjde till nionde häcken i hennes fall.

Men orsaken var densamma. Okontrollerbar toppform.

Dags att slå Ludmila Engquists rekord

Därför tror jag att det kan bli ett klassiskt häcklopp i Zürich i kväll, en kamp mellan de två tjejer som är bäst i världen just nu, men fick se okända amerikanskan Dawn Harper få OS-guldet runt halsen.

Jag tror att  Ludmila Engquist svenska rekord på 12,47 ryker. Det är dags nu.

Jag tycker Sanna gör rätt om hon skippar inomhussäsongen. Det är dags att satsa allt på en perfekt utomhussäsong och nästa sommars VM i Berlin. Inomhus har hon inget att bevisa längre. Hon har redan världsrekordet på 60 meter häck och har vunnit guld i inne-EM.

Nu är det dags att satsa hundra procent på ett VM-guld utomhus.

ARTIKELN HANDLAR OM