Följ jättematchen direkt

SPORTBLADET

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följer Spanien–Italien

1 av 2 | Foto: Martin Meissner
Torres flyger förbi Ambrosini.

WIEN.

Spanien-Italien i en EM-kvartsfinal.

Det blir inte så mycket häftigare än så.

Vinnaren i prestigemötet ställs mot Guus Hiddinks Ryssland i en semifinal.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar direkt från Ernst Happel Stadion i Wien.

SPANIEN TILL SEMIFINAL ”Olé, olé, olé” rullar inne på arenan nu. Spelarna har redan lämnat planen men den spanska klacken lär dröja sig kvar länge, länge... Och festen i natt lär bli hur lång och blöt och härlig som helst.

Det är ju 88 års väntan, 88 års förbannelse, förtvivlan, frustration som ska dränkas ned. Festas bort.

Cesc Fabregas, petad turneringen igenom, får slå in den avgörande straffen.

De Rossi och Di Natale missade för Italien... Eller lurades av Iker Casillas. Den spanske målvakten är förstås en av de stora hjältarna i kväll och jag tror han får både en klapp och en puss på kinden av Güiza som brände en straff för Spanien.

Visselorkanen här inne när Di Natale gick fram för att slå var tinitus-varning lång väg. Di Natale låg ju och skrek efter hjälp under förlängningen... för att snabbt tillfriskna och spela vidare. Den grejen, den förföljde honom resten av matchen och fällde honom till slut. Jag tror att det påverkade honom.

Matchen i stort, de 120 minuterna som spelades, ja de kan vi glömma. Eller de har vi redan glömt.

Det kändes som om Italien gick på straffsparkar från minut ett... och det straffade sig den här gången. Rättvist kan man tycka och jag gör nog det. Det här var bannemej en seger för fotbollen och jag kommer stå fast vid den ända tills dess att Camorran knackar på min dörr hemma...

Nu ska jag kila ner på presskonferensen och levererar förhoppningsvis hem lite snack om en stund.

Tack alla som hängde med i kväll – nu stänger vi rapporteringen från ett varmt och klibbigt Ernst Happel Stadion för den här gången. Vi hörs igen till semifinalerna som spelas enligt följande:

Ryssland-Spanien (ojoj, vilken höjdare blir inte det då? Ser redan fram emot den fajten.. Guus Hiddink har ju sparkat ut spanjorer förut)

Tyskland-Turkiet (Inte så dum den heller med tanke på hur många turkar det bor i Tyskland... för att inte tala om i Turkiet...)

God natt!

SPANIEN TILL SEMIFINAL Cesc Fabregas slår in den avgörande straffen och rusar ut mot den spanska klacken. Efter får han sig ett koppel av spanska spelare, ledare, funktionärer... allt möjligt. Alla springer efter. Utom Aragonés.

Kokar inne på Ernst Happel stadion nu.

Di Natale och De Rossi syndabockar eller olyckskorpar, välj själva, för Italien.

88 års förbannelse har brutits! SPANIEN vinner...


Men han missar! Casillas går rätt och räddar. Den straffen var riktigt dålig. Nu kan det avgöras...


Buffon räddar!! Han går till vänster och nyper Güizas straff... Då har Di Natala chansen att utjämna...


3-2! Camoranese slår en grym straff. Upp till höger. Helt otagbar.

3-1 SPANIEN! Senna kliver fram och drar in den mitt i målet. Buffon helt borta, helt chanslös.


DE ROSSI MISSAR!!! Casillas går rätt, till höger, och räddar. Fördel Spanien nu!


2-1 SPANIEN! Güiza... kallt till vänster.


1-1. Den store Grosse, han som avgjorde VM-finalen 2006 på just straffar, stänker in den till vänster. Iker går åt rätt håll men når inte den...


1-0 SPANIEN! Villa sätter den säkert till höger. Buffon går åt fel håll.


Villa mot Buffon...


Okej, då kör vi lite straffar då. 0-0 full tid. 0-0 efter en halvtimmes förlängning. Jag tror att Italien tar det här på starkare psyke helt enkelt. Jag tror italienarna tänker och minns det här.

Spanjorerna däremot har den här i bakhuvudet. Och 88 år. 88 långa år utan seger mot Italien. Sånt spelar in.

SLUT – OCH STRAFFSPARKAR

120 Cazorla tar avslut från vänster och skottet går precis utanför Buffons vänstra stolpe, den bortre... Nära, nära, Spanien!

119 Ingen brådska i något av lagen nu. Det här avgörs från elva meter och det är snart. Ett sista anfall Spanien...

117 Ramos avväpnar Del Piero ute till vänster. Två minuter nu bara till straffavgörande. Di Natale går på skott utanför men skjuter utanför. Visselorkanen fortsätter...

116 Del Piero har sin första boll touch. Han fick en innan straffläggningen ändå. Hela stadion, förutom italienarna, buar så fort Italien har boll nu. Särskillt när Di Natala har den vid sina fötter.

112 Nej. Italienarnas sätt att spela fotboll nu äcklar mig. Di Natale ligger ner och har ont. Behöver vård... men är uppe ganska snabbt igen efter lite kylspray. Inget kul alls att titta på och det vore förbaskat tråkigt om ett lag som bygger allt sitt spel på att gneta sig vidare, förstöra och tråka ut, skulle gå vidare.

Jag gillar ändå Italien. Ett Italien med Francesco Totti. Ett Italien med Roberto Baggio. Men inte det här Italien, det vi ser på Ernst Happel i kväll. Det Italien kan likagärna dra hem på semester. Illa kvickt.

111 Ny hörna Spanieeeej. Nej. Det blir inspark.

109 Villa, på gränsen till offside, nära att bli helt ren. Han skakar fram en hörna som blir resultatlös.

108 Del Piero in – Aquilani ut. Ett så kallat straffsparksbyte. Myntat av italienarna själva. Ordet finns bara i italienskan.

107 Vi är igång... farligt frisparksläge för Italien, till vänster utanför straffområdet men insticket är för dåligt, det går över hela straffområdet och rinner ut i ingenting.

105 Slut. Och nya busvisslingar. Kvart kvar till straffar.

105 Kan inte vara någon tilläggstid att tala om. Sekunder kvar av första förlängningskvarten.

103 Nu ligger Senna ner och får läkarvård. Spanska klacken tänder till lite och sjunger... ”Viva Espana” så klart. Spanjorernas svar på ” Heja Sverige friskt humör, det är det som susen gör”.

100 Nu skriver vi, jag och ni, historia. Jag har rapporterat från minst 20 fotbollsmatcher, Champions League-kvällar, Idrottsgalor... men jag har aldrig gjort det i minut 100. Känns det stort?

98 Varsitt byte kvar för förbundskaptenerna. Straffskyttar som ska in. Vilka tror ni på? Materazzi? Del Piero?

95 Hyfsat läge igen för Toni. Möter en hörna på förstastolpen och nickar den bakåt, mot den första stolpen. Över. Hade han satt den... Nicken han gör är nästan omöjlig.

95 Två kanonlägen för Italien! Först Toni som är nära att nå fram på ett tidigt inlägg, sedan Di Natala som får på en bra nick som Casillas precis lyckas styra över ribban. Nära, nära Italien...

93 Kanonläge för Spanien! Silva drar till med vänster från bra läge, strax utanför straffområdet och bollen smiter, bara milimeter, utanför Buffons vänstra stolpe. Han var där Buffon men jag undrar om han hade tagit den...

91 Frispark Spanien från höger. Rätt bra läge för en hårt, inåtskruvad... blir så men bollen går för långt. Ramos faller i duell med Chiellini och alla rödgula ropar efter straff. Fandel vinkar bort.

FÖRLÄNGNING väntar alltså och den sparkar vi igång i detta..... nu. Spanien gör avspark.

SLUT Det var 90 minuter det. Halvtimmen kvar – fördelad på 2 x 15 – innan det blir avgörande från punkten. Flera spanjorer ligger ner och får massage. Det här måste suga något enormt i kroppen, att spela 90 plus en halvtimme i den här värmen.

Vet inte om ni såg Ryssland-Holland i går men den förlängningen hade det mesta. Är rädd för att vi inte riktigt får samma show här i kväll. 18-7 i skott för Spanien, 7-1 i hörnor och 57-43 i bollinnehav.

90 Villa är på vippen att få ett friläge men får inte riktigt till nedtagningen. Den efterföljande hörnan blir ofarlig och därefter blåser domaren av för 90 minuter.

89 Luca Toni ligger ner igen – för jag vet inte vilken gång i ordningen. Och Fandel blåser av...? Vad hände med ”nej, grabbar, ärade domare, nu blåser vi inte av spelet om det inte handlar om en huvudskada”-regeln.

Fandel blåser ju av så fort någon snubblar. Kalsonggreppet på Toni och upp på fötter igen.

87 En kollega till mig har satt 200 spänn på 0-0.

86 Fyra minuter kvar nu. Förbundskaptenerna har garanterat redan börjat tänka straffar. Säkra straffskyttar som De Rossi, Villa, Luca Toni... ja, de lär få stanna kvar på planen tills de stupar.

84 Spaniens andra byte. Torres ut – Güiza in.

82 Oooooj... igen! Di Natale hittar in med ett inlägg som Luca Toni försöker cykelsparka in eller något liknande. Det var synd för precis bakom kom Grosso, med ögonen fast på blicken, skottsugen... Det blir inspark Spanien i stället.

80 Ooooooj.... Stolpskott Spanien! Eller stolpskott och stolpskott. Senna går på avslut, får bra träff och Buffon ska ta den i skopan. Han får inte riktigt grepp om den utan den spinner i stället till och tar fart mot det öppna målet.

Buffon slänger sig och fångar den... när den studsar ut efter att ha träffat stolpen. Det var inte så många här som insåg att den faktist tog i virket. Suset från läktarna kom i stället när reprisbilderna rullade här inne.

77 Nej, Senna testar den här gången och träffar mål. Buffon väljer att ta det säkra före att göra en David James och boxar undan bollen. Spanien vinner boll igen...

77 Torres faller i en närkamp, såg inte speciellt märkvärdigt ut, men får frispark. Det är ett bra läge... 28 meter från mål, lite till höger. Villa igen?

75 Det blir en variant. En misslyckad sådan. Buffon plockar ned bollen lugnt och stilla. Spanien går till nytt anfall. Mest Spanien nu. Torres försöker göra Panucci och får en hörna till. Inte speciellt farlig den heller.

75 Casillas mot Buffon i straffläggningen. Det blir något att se fram emot. Hörna Spanien...

73 Snart bara kvarten kvar, fortfarande 0-0 och inga tydliga tendenser mer än att det här kommer att sluta just 0-0. Och man borde väl inte vara särskilt förvånad. Hallå, det är ju Spanien-Italien. Bollkärare lag får man ju leta efter. Donadoni gör sitt andra byte. Di Natale in – Cassano ut.

Han gråter säkert en skvätt nu, lille Cassano.

71 Villa tar sig in i straffområdet och faller. Vill ha straff. Men... vilken filmning! Fandel väljer att varna Villa. Torres är upprörd men lugnas ner av Buffon med klappar, kramar och kyssar... Kan ni tänka er Isaksson göra samma sak? Eller Oliver Kahn?

69 Zambrotta sticker upp och då blir det farligt igen. Inlägget från höger är perfekt, Toni går givetvis på bollen och få träff. Nicken går dock över...

68 Hörnan nickas bort, Italien får frispark och spelet stannar upp igen. Italien går till anfall.

68 Frispark Spanien, tio meter utanför straffområdet... Villa testar igen och.... träffar muren. Hörna Spanien.

66 En doft av hudkräm sveper in över pressläktaren samtidigt som Simon Bank gäspar. Det säger en del om den här matchen, om Bank gäspar...

64 26 grader varmt i Wien nu, så här ett par minuter efter 22. Alla här på pressläktaren, Laul till höger, Bank o Niva till vänster, Härd från GP lite längre bort tillsammans med Orrenius från Expressen... Alla ser ut ungefär som De Niro, Christopher Walken och grabbarna i rysk roulett-scenen i Deer Hunter...

62 Silva verkar ha tappat humöret. Sparkar ner Camoranesi bakifrån. Fult.

60 Jätteläge för Italien!! Casillas är ute och flaxar och Camoranesi får bollen i straffområdet. Den nyss inbytte vänder upp och drar till men Casillas räddar med en fotparad. Matchens bästa möjlighet.

60 Halvtimmen kvar. Av ordinarie tid. Det här ska ju avgöras i kväll även om vi blir sittande här till pingst. Aragonés gör ett byte också. Samma som han gjorde mot Sverige. Xavi ut – Fabregas in.

58 Hörna Spanien. Silva tar avslutet och skottet går högt över och långt utanför. Camoranesi in – Perrotta ut.

57 Mer Spanien nu. Klacken, om man nu kan kalla den för det, skanderar ”Espana”. Fortfarande inga klara målchanser att tala om.

53 Spanjorerna letar och letar efter luckor i den italienska försvarsmuren men fastnar gång på gång. Sju italienare, nästan på linje, någon meter utanför eget straffområde nu. Om det här går till straffar, vilket allt talar för, så kan jag sätta min dator på att Italien vinner det. Det kommer spöka ordentligt i spanjorernas huvud.

Alla möjliga andar och demoner kommer belägra den spanska bänken och ta sig in innanför både kläder och pannben på varenda spanjor söder om Rostock. Tänk bara 88 år... 88 år...

52 David Villa slår ett inlägg från höger – rätt ut och upp och snett och all världens väg. Stackars Aragonés, 70 år i år, håller på att trilla ihop av besvikelse. Inte bra för hjärtat, sådant där.

51 Cassano missar en passning ut till Ambrosini i fritt läge till vänster. Passningen är fruktansvärt dålig och både Ambrosini och Donadoni visar öppet sitt missnöje. Jag hör inte vad de skriker men jag ser två öppna munnar...

48 Marchena trycker till Luca Toni som blir liggande. Fandel, domaren, reagerar knappt. Silva riktigt nära att komma till fritt skottläge i straffområdet men Chiellini fläker sig och täcker undan.

47 Cassano försöker sig på en helikopter. Ja, finten alltså. Men missar.

46 Då kickar vi igång den andra halvleken. Jag tror inte det blir den sista. Räknar kallt med två förlängningshalvlekar också. Det blir straffsparkar i kväll, skönt att det är varmt och gott och klibbigt och törstigt på pressläktaren.

PAUS Lite statistik, Spanien-Italien.

Skott: 10-2.

Skott utanför: 6-0

Skott på mål: 2-0

Bollinnehav: 57-43.

Varningar: 1-1.

Frisparkar: 9-11

Underhållning: Gäsp-Snaaaaaaaaark.

45 Och där är en av de tråkigaste halvlekarna i det här mästerskapet till ändå. Nej, det där var ingen seger för den offensiva och underhållande fotbollen.

Känns som jag har 53 008 personer med mig i det påståendet. Båda lagen buas ut när de går ut till omklädningsrummet. Ja, betalar man nästan tre tusen spänn för en biljett så vill man förstås ha mer.

Italien har inte haft en enda målchans och ser inte speciellet intresserade ut att gå framåt överhuvudtaget. Är det så illa att de redan från start går in och tänker ”0-0, sen hoppas vi på turen i straffsparksläggningen”?

Zambrotta till exempel. Vanligtvis en sevärd och offensiv ytterback. Jag vet ärligt talat inte om karln har varit över mittplan.

Spanien då? Nja, har skakat fram ett par halvchanser i alla fall och försöker mer än vad italienarna gör. Torres ser sugen ut, har stått för några prestationer men han uppvaktas hårt av elva spelare som backat hem till eget straffområde. Typ.

Den här matchen behöver ett mål.

Och jag behöver vatten.

Tillbaka strax med lite statistik och annat.

45 Bråkigt mellan Perrotta och Marchena. Den sistnämnde trycker till Perrotta som ger igen med ett slag. Inte speciellt hårt men tror ni Marchena står upp? En minuts tilläggstid...

43 Nytt avslut Spanien. Nytt skott. Och än en gång Iniesta. Ofarligt.

40 Ett jäkla liv här nu. Silva på väg in i straffområdet och fälls av Grosso. Domaren friar och det busvisslas från den spanska sektionen. Silva ligger kvar och vrider sig i smärtor... Får en stämpling på foten. Jag tycker nog att han borde fått en frispark där i alla fall. Incidenten skedde precis på straffområdeslinjen. Frispark – absolut! Straff – tveksamt!

39 Hörna Italien. Går för långt. Gli Azzurri behåller trycket på Spaniens planhalva...

37 Fint spanskt anfall. Först Torres som gör både en, två och tre gubbar innan han går på avslut. Skottet täcks (igen!) men Silva snappar upp den och avslutar. Skottet går tätt utanför Buffons högra stolpe. Tätt utanför. Kunde lika gärna ha trillat in.

35 Luca Toni når högst i en duell och nickar. Får inte någon bra träff men publiken här inne skriker till av upphetsning... vet inte om det var för att Italien kom in i straffområdet... Laul varnar: Cassano ser het ut.

35 Iniesta, tre *** hög, testar skott han också. Men högt högt högt över. Det är mest sådana avslut de kommer till, spanjorerna. Skott utifrån, från en 20-25 meter. Vet inte om det är rätt melodi när en av världens absolut bästa målvakter vaktar buren...

32 Xavi, två *** hög, kommer i ett bra läge och testar skott. Täcks ut till hörna. Italien får frispark för någon typ av ruff inne i boxen. Inte ens hörnorna blir lite farliga i den här matchen, så här långt.

31 Silva testar skott. Buffon kniper.

30 Cassano slarvar bort ett hyfsat läge med en dålig passning. Toni lufsar runt som en stor basketspelare med för stora skor och för mycket pengar och gestikulerar besviket. I situationen efter blir Ambrosini varnad efter att ha sänkt Senna ordentligt.

28 Grosso brottar bort lille Iniesta och vinner boll. Cassano gör några läckra dragningar, visar lite snabba och känsliga fötter och Italien går till anfall...

26 Min favorit, eller mitt favoritnamn, Capdevila... tappar ut en boll på ett sätt som man inte ser så ofta. Helt ohotad ska han plocka ner en boll men missar den helt. Händer knappt ute på Kvarnavallen i Virestad. Capdevila (precis som min förstfödde son ska heta i tredjenamn) ber lagkamraterna om ursäkt och skäms lite...

24 Det blir Villa som drar. Ett lågt skott som letar sig igenom muren men landar som plockpotatis i famnen på stabile Buffon.

22 De Rossi, känd för att spela ganska hårt, på gränsen till fult, klipper Villa strax utanför straffområdet. Riktigt bra frisparksläge Spanien och varenda spelare är sugen...

21 Ambrosini är nära att hitta in till Luca Toni men inlägget från höger är för dåligt och går förbi. Toni verkar inte vara i sitt livsform heller för den delen. Inte riktigt på hugget och mållös så här långt i turneringen. Vann ju skytteligan i Bundesliga storstilat, italienaren.

20 20 spelat och inga riktigt heta chanser så här långt. Kvällen i Wien är fortfarande varm. Och lika klibbig som Gigi Buffons frilla. Det är tropiskt varmt uppe på pressläktaren.

17 Njäää.. Ingen sprakande tillställning alls så här långt. Italien spelar tråk-fotboll. Försöker knappt framåt. Spanien försöker lite, lite mer men det är inte mycket. Den här matchen kommer att behöva ett mål för att den ska tända till tror jag. 1-0 Spanien i 28:e. Torres. Då lär det bli lite mer fart på De Rossi, Ambrosini, Cassano och grabbarna.

15 Spanjorerna håller bollen inom laget, har ingen brådska. Efter minst 20 passningar inom laget försöker Torres ta sig in i straffområdet men han stoppas hårt och bestämt av Daniele De Rossi.

13 En del Italien nu. Men inget häftigt, inget i chansväg. Känns som om det här kan bli en tajt, tät och tråkig (sett till målchanser räknat) match.

11 Det är vår gamle vän Herbert Fandel som dömer matchen i kväll. Konsertpianisten fixade ju 3-0 till Sverige mot Danmark när han hade kurage nog att bryta skandalmatchen på Parken förra sommaren.

10 Iniesta varnas efter en tryckare på Grande Grosso som inte såg speciellt Grande ut alls. Föll enkelt.

9 Lille Silva testar skott utifrån men skottet täcks undan och Buffon kan plocka ned. Mest Spanien så här långt. Samtidigt zoomas Arsene Wenger och Zinedine Zidane in på läktaren. Vilka tror ni Zidane håller på? Marco Mat... ha!

7 De Rossi slår en halvfarlig frispark som Casillas plockar ned.

6 Trillas en hel del boll. Främst genom spanjorerna. Inga farliga chanser så här långt.

5 Iniesta tar sig runt på vänsterkanten men inlägget plockas undan. Italien vänder på spelet med Grosse, även kallad Grande Grosse efter VM 2006, tappar ut bollen till inkast.

2 Ganska avvaktande inledning, precis som väntat. Senna trycker till Cassano ordentligt och lille Antonio får, förstås, lite ont. Italien spelar i helvitt, Spanien i sina klassiska röda tröjor.

1 Fullt här i dag förstås. Jag kollade runt lite bland svartabörshajarna utanför arenan när jag kom hit för nästan tre timmar sedan och en plåt låg på 300 euro, alltså nästan tre tusen spänn.

Hade ni betalat det för att se matchen?

20.37 ITALIEN SNYGGAST SOM VANLIGT

Nationalsångerna avklarade. Gennaro Gattuso saknas förstås en sån här kvällen. Framförallt just under nationalsången. Han brukar ta i så han nästan spricker, den lille galningen. Avstängd i dag.

Italienarna har kliniskt rena överdragsjackor. Kritvita. Snyggt.

Nu mina vänner, nu sparkar vi igång det här. Mitt tips: 1-1.

20.32 TRYCK PÅ PRESSKONFERENSERNA

Lite annat snack på presskonferenserna när Italien spelar. Jämfört med till exempel Sverige. Förbundskapten Donadoni försökte förklara vikten av matchen i kväll... han gjorde det med orden: ”Mina spelare är beredda att dö på planen om det skulle behövas...”

Typiskt sydeuropeiskt. Typiskt italienskt.

Och annat än Lagerbäcks: ”Vi har goda förhoppningar att göra en bra match och vi siktar på seger. Vi har en rimlig chans, det gäller att vara koncentrerade, behålla fokus och följa matchplanen”.. Snark...

20.25 HALVRISIG STATISTIK

Spanien har en mardrömsmotståndare... och den mardrömsmotståndaren är just Italien. Spanjorerna, som alltid alltid alltid, har problem att ta sig hela vägen i EM- och VM-slutspel har inte slagit Italien i en.. och lyssna noga nu gott folk... på 88 år.

88 år. Senaste segern kom i OS 1920 i Antwerpen. 1920. Samma år infördes spritförbudet i USA och Sveriges folkmängd översteg sex miljoner.

Det var ett tag sedan med andra ord.

Spanien vann med 2-0. Sedan dess har lagen spelat åtta tävlingsmatcher mot varandra och Spanien har inte vunnit en enda.

20.20 OCH ITALIEN STÄLLER UPP MED...

Här är Italiens startelva, från höger, precis som vanligt: Buffon – Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso –  Aquilani, De Rossi, Ambrosini, Perrotta – Cassano, Toni

Inga direkta överraskningar i något av lagen, eller vad säger ni?

20.15 KVÄLLENS STARTELVOR...

Låt mig få presentera kvällens startelvor, vi börjar med hemmalaget, La Furia Roja. Spanien ställer upp med:

Casillas – Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila – Iniesta, Senna, Xavi, Silva – Torres, Villa

Och spelarna är ute och värmer upp...

20.05 RÖKANDE COACH

Ernst Happel-stadion alltså. Det är där matchen spelas i kväll. Arenan är uppkallad efter Österrikes mest framgångsrika tränare någonsin... ja, han heter inte helt oväntat Ernst Happel. Arenan tar 53 008 personer. 53 008.

Varför inte nöja sig med 53 000 bara?

Ernst Happel är, eller var – han gick bort 1992, precis som alla andra österrikare. Nej, jag menar inte att han stängde in sina barn i källaren utan att han alltid hade en cigg i munnen...

19.55 SPORTBLADETS NYA ARTISTNAMN

Världens bästa är uppmärksam... Sportbladet ska tydligen, precis som Brasilien, börja spela/jobba/skriva under artistnamn. Min redaktör hemma i Stockholm, Putte, har valt namn till mig – Marcyús.

Vad tycker ni om det? Marcyús?

Robert Laul skriver artiklar till tidningen i morgon under namnet Robertinho och Bank knackar krönikor som Simão..

19.45 CASSANO OCH BUFFON HAND I HAND

Spelarna har precis varit inne här en sväng och kollat läget. Antonio Cassano, tidernas kanske största gnällspik , kom hand i hand och arm i arm med målvakten Gigi Buffon.

Cassano har inte gjort några mål i turneringen än så länge. Det har inte skyttekungen, giraffen, Luca Toni heller mäktat med.

Kanske dags i kväll.

19.40 INGET TRYCK PÅ STAN.

Matchen spelas alltså på Ernst Happel-stadion i Wien. Den ligger fint till, stadion. Åkte taxi ut hit och gick den sista biten genom ett lummigt grönområde. Ingen vidare stämningen varken kring arenan eller ute i stan.

Det enda jag sett i fans-väg i dag är några italienare med strandraggarstil och 15 dyngfulla spanjorer som givetvis gastade på dängan ”Viva Espana” om och om... och om och om.. igen.

Bättre drag i Borlänge inför Brage-Ersboda...

19.31 LAGERBÄCK LETAR FÖRTROENDE

Precis innan jag gled in i mediavåningen så sprang jag förbi förbundskapten Lars Lagerbäck, på andra sidan arenan. Han stod vid den här luckan och frågade förtvivlat vart förtroendet från alla svenska fotbollsfantaster hade tagit vägen.

Det var ingen som kunde hjälpa till. Det är precis som det är helt bortblåst...

19.20 ÅRETS VARMASTE DAG

Det har varit ordentligt varmt i Wien i dag. Uppemot 30 grader och helt vindstilla. Inte ens en liten pust.

Jag gick ut en sväng för att käka en sen lunch. Lyckades släpa mig en halv kilometer från hotellet och när jag väl kom tillbaka såg jag ut som om jag precis genomfört ett Stockholm maraton med Gennaro Gattuso gläfsandes i hälarna och, direkt efter målgång, kommit på att jag tappat nycklarna vid starten och sprungit tillbaka samma väg.

Utmattad, genomsvett och med vätskebrist och krampkänning i baksidan av låret... låren...

Tog en iskall dusch, kände mig hur fräsch som helst när jag hoppade in i en taxt för att kvarten senare vara tillbaka på noll.

Hur som helst. Det är rätt läckert att sitta här nu i alla fall. Värmen kan säkert sätta en viss prägel på matchen. Jag hoppas givetvis, eftersom jag inte har någon deadline, att det här går till förlängning och straffar så att jag får sitta kvar här i högsommarvärmen, under en nattsvart Wien-himmel, hela natten.

Vad tror ni om det här då? Spanien-Italien... 0-0 och 35 minuters effektiv speltid?

19.10 Godafton!

Och god fortsättning. Hoppas ni haft en bra midsommar. Det har inte jag. Den har varit fantastisk. Förhoppningsvis får vi använda liknande superlativ när vi ska berätta om kvällens match – kvällens jättematch!

Spanien-Italien. Det blir inte mycket större än så.

Giganternas kamp. Prestigemöte. Tungviktsfajt.

Fernando Torres, Luca Toni, David Villa, Gigi Buffon, Alessandro Del Piero... Ja, ni vet... ni hör ju.

Häng med!

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!