”Kan bli miljonär varje gång”

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

För tre år sedan kammade Matts Olsson noll. 

När storslalomspecialisten nu gör säsongspremiär är läget annorlunda. 

– Man kan ju bli miljonär när man sätter på sig nummerlappen, säger han.

När Sportbladet granskade hur mycket de svenska åkarna drog in i vinstpengar inför VM i Vail och Beaver Creek var Matts Olsson den svensk som tjänat minst i världscupen. 

– Jag har inte dragit in ett öre. Jag har bott hemma för att det inte ska bli kris. Det är inte så fett. Jag skulle inte säga att jag är urfattig, men det är tråkigt att möjligheterna inte finns. Det är ganska värdelöst, sa han då. 

Men när den här säsongen drar igång är läget ett annat för 28-åringen. Olsson har fått ett lyft de senaste säsongerna och var på pallen två gånger i fjol. Han tjänade 352 877 kronor på sina världscupplaceringar och hoppas på liknande framgångar i år. 

”Kan köpa lite inredning”

Men efter att storslalompremiären i Sölden ställdes in får åkarna en tävling mindre. 

– Man kan ju bli miljonär när man sätter på sig nummerlappen. Det är så mycket att vinna ett race att jag vill ha alla chanser jag får. Det är så få redan, säger Olsson. 

Hur är det, att kunna bli miljonär varje gång man står på start? 

– Det är ju motiverande. Det är ju inte det som driver en där och då, det är ju att man vill vinna. Det är mer som en bonus. Men det var ju mycket bättre att komma på pallen än att inte göra det. Nu kan man ju köpa lite inredning till lägenheten och försöka få det fint hemma.

”Vaknar inte med dollartecken i ögonen”

För en världscupseger får storslalomåkarna närmare 400 000 kronor i prispengar. Utöver det har alla åkare individuella sponsorkontrakt som ger ytterligare några hundra tusen vid seger eller pallplats. 

– Det är den här nivån det ska vara på. Nog för att det är kul att åka skidor, men när man börjar komma upp i åren måste man kunna leva på det. Man suktar alltid efter fotbollsproffsen och NHL-proffsen som tjänar de där pengarna. Jag skulle inte tacka nej till stora pengar, men det är inte så att jag bara vaknar med dollartecken i ögonen. Det är en jävla bonus om det blir bra och det är jäkligt tråkigt om det är noll också, säger Olsson. 
Det är bara vid topplaceringar som de stora pengarna finns. Tvåan i världscupen får 170 000 kronor och trean 85 000, men sedan faller summorna kraftigt. Tian får inte mer än 15 000 och för åkare 30 blir det inte många hundralappar i prispengar.

– Jag ställer ofta bilen på Gardemoen och så flyger man iväg och då brukar jag säga hejdå till bilen och så får man se om det är en ren minusaffär när jag kommer tillbaka eller om jag faktiskt har tjänat något, säger Olsson. 

Folket: Här är största svenska OS-hoppen 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint