En epok går i graven – ”Lilla Sportspegeln” slutar sändas i SVT

avMarcus Leifby

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT

Här är beskedet som skakar Idrotts-Sverige i grundvalarna.

Om några veckor går en epok i graven – när det sista ”Lilla Sportspegeln” sänds i Sveriges Television.

– Jag tycker det är sorgligt, säger Anna Lindberg.

Du kan alltid bli nummer ett, vinner vad du vill.

Varje hinder känns så lätt, och du vet du räcker till.

Nu är det visserligen ett tag sedan Robyn introducerade ”Lilla Sportspegeln” så där svängigt men visst väcker den minnen till liv.

Frågesporten, tennisbollarna och de tävlande barnen som gärna spelade säkert och ”började med ryggsäcken” för att senare satsa på cykeln i det lilla hålet uppe i hörnet.

Tom & Jerry, Jacob Hård som Bo-A-Orm och så ett Jan Svanlund-patenterat reportage om några finurliga barn som uppfunnit den nya sporten ”raggsocksbandy”. 

Men, nu verkar det ändå som att hindret inte känns så lätt längre.

Försvinner ur tablån

Enligt uppgifter till Sportbladet kommer ”Lilla Sportspegeln” som programformat att försvinna från SVT:s tablå från och med årsskiftet. 

”Lilla” ersätts i stället av kortare sportnyheter i ”Lilla Aktuellt” och vad Sportbladet erfar är de två sista programmen inspelade och kommer att sändas i december. Enligt uppgifter skrotas formatet eftersom det, internt, inte anses generera tillräckligt med trafik via Barnkanalens app och sajt.

Många som Sportbladet varit i kontakt under dagen tycker inte det är ett dugg skön... t.

– Det känns helt fel. Det kommer att bli mer nyhetsinriktat och det i en tid då programmet kanske behövs mer än någonsin. Det känns jättekonstigt, säger en SVT-källa till Sportbladet. 

Sänts i 34 år

”Lilla Sportspegeln” har varit en av SVT:s riktiga långkörare och hade premiär i september 1983.

En väldigt korrekt Kjell Andersson var programankare och han ackompanjerades av Christer Ulfbåge, Ulf Elfving och Bengt Grive. 

Det första programmet innehöll bland annat ett reportage från ett ”svenskt mästerskap i radiostyrda minibilar” och programledare Andersson förklarade att ”Lilla Sportspegeln” skulle vända sig till hela familjen men i synnerhet till barn, och att programmet inte sändes under skolloven. 

Stora namn lett sändningarna

Genom åren har stora programledarnamn som André Pops, Marie Lehmann, Arthur Ringart, Jane Björck, Jan Svanlund och Jacob Hård varit programledare för ”Lilla”. 

De senaste åren har programmet flyttat från huvudkanalerna SVT1 och SVT2 och i stället sänts i ”Barnkanalen”.

Samtidigt har formen gjorts om och ofta har programledarna lämnat studion för att i stället besöka barn och ungdomar ute i deras vardag.

En av dem som har gjort mängder med inslag i ”Lilla” är Pelle Nyström.

– Jag tyckte alltid att det var fantastiskt roligt att jobba med ”Lilla Sportspegeln” och jag tror att det har betytt väldigt mycket för barn. Det fanns ju inte en unge som inte visste vad ”Lilla” var, och tonen var så bra. Du behövde inte vara bäst eller mest lovande för att vara med i programmet, utan vi träffade barn som hade någonting att berätta. 

– Man kan hålla på utan att vara bäst, ”Lilla” visade att det fanns annat som spelade roll och att det fanns andra finesser med sport. 

Zlatan varit med

Genom åren har ”Lilla”-studion fått besök av en rad fräcka gäster som senare gick en fantastisk idrottskarriär till mötes.

En av alla som höll på att gå vilse i SVT:s katakomber var Zlatan Ibrahimovic som gladeligen gästade programmet under en tid då han gärna undvek och till och med bojkottade annan media. 

1992 var reportern Roger Blomquist och besökte ”Rävåsskolan” i Karlskoga och den då 11-åriga Anna Lindberg som senare blev europamästarinna i simhopp.

I dag har Lindberg själv två barn och de ser ofta ”Lilla Sportspegeln” tillsammans. 

– Det känns sorligt för jag har alltid gillat ”Lilla”. Jag tror att programmet har uppmuntrat många barn till att börja idrotta. Programmet har alltid varit bra på att fånga barn och ungdomar i vardagen och jag kan tycka att det är ett värdefullt program ur många aspekter. 

– Vi kollar ofta här hemma. I min värld har det alltid funnits och ska alltid finnas, säger Lindberg.

Kommer bli saknat av förre programledaren

Micke Leinegard, programledare för det omåttligt populära ”Mästarnas mästare”, jobbade på ”Lilla”-redaktionen i fyra år. 

– För 20 år sedan hade man ju skrikigt rakt ut! Men i dagens medielandskap blir man inte förvånad över någonting. Här hemma kollar vi fortfarande på ”Lilla Sportspegeln”. Det är ”Lilla”, ”Lilla Aktuellt” och ”Morgonshowen”. 

Har du något speciellt ”Lilla”-minne? 

– Jag kommer ihåg Hanna Ljungberg som hade Maradona som idol. Senare kom det tjejer till ”Lilla” som hade Hanna Ljungberg som idol. Det förklarar också själva finessen med ”Lilla”. Det var en känslig ålder där många tjejer slutar att idrotta och det var häftigt att se hur stolta de var över vad de presterat. En slags feministisk kraft. En symbol för någonting. 

– Och sedan var det alltid häftigt att se hur den blyge killen eller tjejen, som nästan var lamslagen av skräck, plötsligt växte med två meter och blev en helt annan person när de fick en boll eller en klubba att hålla på med.

Vad har det betytt för dig i din roll som programledare? 

– Det var ett fantastiskt roligt jobb men också ganska tufft. Massor med dekor, olika stationer att röra sig emellan. Det var lekfullt och roligt, klassisk ungdoms-teve. Jag fick lära mig nya tekniker där som jag har haft oerhörd nytta av längre fram. 

Sportbladet har vid upprepade tillfällen sökt Barnkanalens chef utan framgång.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM