Topptid av "nya" Therese Alshammar

SPORTBLADET

"Shit, vad fort det gick"

Tre stjärnor lyste upp Thomas Janssons debut.

Den nye simkaptenen var mycket nöjd med de svenska resultaten i världscupen på hemmaplan.

– Tre av våra stjärnor har levererat väldigt bra. Det finns goda förutsättningar att vi ska kunna börja leverera igen, sade Jansson.

Foto: Imponerar Therese Alshammar verkar vara på väg mot en ny storhetstid efter flytten hem till Stockholm. I Eriksdalsbadet slog hon nytt personligt rekord i "hobbygrenen" 50 fjärlil med tiden 25,65.

Josefin Lillhage (200 m fritt) och Therese Alshammar (50 m fritt) vann i tisdags och slog till på nytt på onsdagen.

Lillhage plockade hem 100 m fritt före just Alshammar och ”Tessan” slog till på 50 m fjäril och besegrade världsrekordhållerskan Anna-Karin Kammerling.

– Även om Anna-Karin inte tog någon seger har hon gjort två väldigt bra lopp (tvåa även på 50 m fritt). Therese har imponerat stort och verkar vara på väg tillbaka till samma nivå som för några år sedan och Josefin fortsätter att imponera, sade Jansson.

Nystrand en miss

Han tog över vid årsskiftet och ska se till att få svensk simning på rätt spår igen efter två långbanemästerskap i rad utan några stora framgångar – OS i Aten blev medaljlöst för svensk del och i VM i Barcelona 2003 blev det bara ett brons.

Den enda av stjärnorna som misslyckades var Stefan Nystrand. Han missade final på 100 m fritt i tisdags och någon revansch fick han inte på specialdistansen 50 m fritt på onsdagen. Där skulle han utmana sydafrikanerna Roland Schoeman och Ryk Neethling och amerikanen Jason Lezak – men det gick inte alls. Nystrand blev sexa på 22,11 – över en halv sekund efter Schoeman som vann på 21,53.

Då var det annat drag i Lillhage, Alshammar och Kammerling.

Överraskade

Lillhage besegrade överraskande Alshammar på 100 m fritt. Väsbysimmerskan sänkte sitt personliga rekord med tre tiondelar till 53,26 och var 25 hundradelar före ”Tessan” som återupptagit satsningen på distansen efter att ha fokuserat allt på 50 m fritt inför OS. Lillhage har konserverat formen från fjolåret bra även om bensinen inte räckte för att göra ett bra 400 m fritt (sexa).

Speciellt att slå ”Tessan”?

– Nej, jag tycker bara det är roligt att vinna på hemmaplan. Jag känner mig stark och det har gått bra här, sade Lillhage.

Kul hobbygren

Alshammar överraskade också när hon vann 50 m fjäril före Kammerling som hade vunnit grenen samtliga fyra år i världscupen i Stockholm. ”Tessan” har 50 m fjäril som ”hobbygren” och tog VM-silver i lång bana 2001. Nu simmade hon på 25,65 – personligt rekord med åtta hundradelar – och besegrade Kammerling med 19 hundradelar.

– Jag är jätteöverraskad. ”Shit, vad fort det gick”, tänkte jag när jag kom i mål. Jag är jättenöjd med tiden på 100 m fritt också. Den här säsongsstarten var väldigt bra, tyckte hon.

Bakom stjärnorna då?

– Flera simmare har presterat bra. Sara Thydén gjorde bra lopp både på 200 och 400 m medley, Therese Svendsen (ryggsimmerska) kommer vi att få mycket nytta av i framtiden och nu dök ett nytt namn upp på 200 m bröst, Sandra Jacobson (tvåa), sade en nöjd Thomas Jansson.

– Det här skulle jag ha gjort mycket bättre. Jag missade i det mesta, hade en dålig uppgång, dålig vändning och andades en gång för mycket (två gånger), sade en missnöjd och tävlingsrostig Nystrand som stod över kortbane-EM i december och gjorde sin första tävling.

OS-fyran stod över kortbane-VM i Wien i december och hade inte tävlat sedan i november.

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning