Kattens lek med råttan när Sverige vann

SPORTBLADET

Australien utklassades med 49-16

Sfaz, Tunisien

Sverige inledde VM-spelet i handboll med att utklassa Australien med 49-16 (22-5).

Matchen blev i det närmaste ett prov utan värde - klasskillnaden mellan lagen var helt enkelt för stor.

- Vi ska väl inte dra för stora växlar på detta. Det gick hyfsat och vi får vara nöjda, sade sexmålsskytten Marcus Ahlm efteråt.

Att Australien skulle rubba Sverige i handbolls-VM var det väl inte som många som hade trott inför den första gruppspelsmatchen i handbolls-VM i Sfax i Tunisien. Möjligen någon "Aussie" som just lärt sig handboll.

Nu blev det istället kattens lek med råttan - Sverige var överlägset i allt. Från målvakten Tomas Svensson till skarpskyttarna i anfallet.

Visserligen tog Australien ledningen med matchens första mål, men sedan var det slut på det roliga sett med australiska ögon. När det hade gått en kvart av den första halvleken var Sverige i ledningen med 12-1.

Egentligen är Australien inte mer än ett ambitiöst satsande amatörlag. Kvalitén är för låg för ett handbolls-VM. Spelarna är inte kraftiga nog för att möta tuffaste internationella motstånd.

- Man får tänka på att de inte är färdiga vare sig som lag eller som individuella spelare, sade Marcus Ahlm.

- Men jag har nog inte mött ett sämre motstånd i landslagssammanhang.

Förutom att Sverige öste in mål i den första halvleken, ledning i halvtid med 22-5, så spelade Tomas Svensson mycket förtroendeingivande i målet och svarade för fina räddningar när australierna kom till skott. Han hade också god hjälp av det svenska försvaret. Vid ett par tillfällen såg det som om motståndarna inte vågade skjuta - när de väl sköt gick skotten långt utanför Tomas Svenssons stolpar.

Framåt var det Johan Pettersson som började bäst. Han gjorde mål från kanten, rakt framifrån och på straff. I första halvleken gjorde han sex mål, varav fyra på raken.

Innan matchen var över hade Sverige ytterligare fyra sexmålsskyttar - Jonas Källman, Stefan Lövgren, Fredrik Lindahl och Marcus Ahlm.

- Det är dock skönt att ha en sådan här match i början av turneringen. Nu vet vi hur hallen och golvet är, sade Marcus.

I början av den andra halvleken slappnade de svenska spelarna av lite och tappade i försvarsspelet. Australien kunde hålla jämna steg och behålla 17-målsunderläget i tio minuter.

- Det är svårt att komma ut efter paus när man vet att man leder med 17 och möter ett betydligt sämre lag. Vi slarvade lite och gjorde en del tekniska misstag, sade Marcus.

Sverige tog sig dock samman och utökade snabbt ledningen med ytterligare tio mål.

Totalt sett blev det ingen större värdemätare om var Sverige står inför det fortsatta VM-spelet. Matchen blev mer av ett intensivt träningspass än en tävlingsmatch.

På måndagen möter Sverige Argentina som i den första matchen förlorade mot Kroatien med 23-36. Argentina hängde med i en halvlek. I den andra blev kroaterna alldeles för starka.

- Det kommer att bli en helt annan match mot ett starkare motstånd, sade Marcus Ahlm.

Leif Brändström/TT