Han reste sig – och blev historisk

SPORTBLADET

Frölander till OS efter ett kanonlopp i SM

Han var sjuk, otränad och till slut även petad ur OS-truppen. Men i går tog Lars Frölander sin stora revansch – och om en månad blir han historisk.

– Att delta i mitt fjärde OS känns riktigt kul, säger Frölander.

Lars Frölander har ett långt och tufft år bakom sig. Ända sedan april 2003 har han inte kunnat träna för fullt på grund av sjuka binjurar.

Fjolårets VM var ett stort fiasko och Frölander funderade även på att sluta med simningen.

Var överraskad

Men gårdagens SM-tävling i Linköping blev ett klart fall framåt. Med tiden 49,10 var stockholmaren snabbast av alla i lagkappen på 4x100 m fritt.

– Jag var faktiskt lite överraskad, jag hoppades på en bra tid men det blev över förväntan, säger han.

För bara två veckor sedan petades Frölander ur den svenska OS-truppen. Men efter gårdagens lopp kan han kvittera ut biljetten till Aten. Där blir Frölander den andra svenska simmaren att delta i fyra olympiska spel. Den ende som hittills lyckats med bedriften är Anders Holmertz.

”Riktigt kul”

– Det känns riktigt kul. Jag visste själv att jag måste prestera, jag ville inte åka till OS om jag inte var i form. Jag är inte på hundra procent än, men på god väg dit. Det är svårt att uppskatta hur mycket mer det finns att ge, säger han.

Ångrar du att du gav upp din individuella satsning?

– Nej, det gör jag inte, det har varit för mycket problem under den senaste tiden. Jag vill nu göra mitt bästa för laget istället.

Hur ser du på framtiden och karriären efter OS?

– Jag vill känna att jag är i bra form om jag ska fortsätta. Men först tar vi OS, det är full koncentration på det nu.

Frölander om sina fyra OS

Emir Osmanbegovic

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning