Viasat sysslar med lurendrejeri

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Så mycket sport att vi startar tre kanaler”. Ni känner igen reklamen från Viasat Sport.

Reklam är som ni vet hårdvinklad och att Viasat har så mycket sport att det behövs tre kanaler är en rejäl hårdvinkling.

Men när Viasat nu i sin egen reklam påstår att man har exklusiv rätt till Manchester Uniteds och Chelseas matcher är det lurendrejeri.

Sant är att i de programblock från de båda klubbarnas egna tv-kanler som Viasat Sport ska börja visa i tvåan, där ingår matcher med lagen.

Men – knappast med exklusivitet. De rör sig i 99 procent om eftersändningar och repriser. De direktsändningar det kan handla om är med b-lag eller träningsmatcher.

Rättighetsköpet av en del innehåll i MUTV och Chelsea TV handlar om varumärkesmarkering. Samt att bakvägen komma åt de Premier League-bilder Canal+ har Nordenrätt till.

Premier League är bara tre veckor borta, men redan känns sändningarna i Canal+ och Canal+ Sport som för mycket. Premiärdagen kan vi sitta där från klockan ett fram till midnatt. Om vi nu inte väljer en heldag med OS.

Friidrott i tv fortsätter att vara en besvikelse. A Lennart Julin må vara sekreterare i de internationella friidrottsstatistikernas organisation och hur kunnig som helst. I TV4 blir han en vanlig pratgubbe med blågula ögon. När damerna i Golden League i Paris ställde upp för 3 000 meter var han inne i ett långt resonemang om Kajsa Bergqvist. Hade det inte varit intressantare att just då ett resonemang om varför det inte finns några svenska långlöperskor?

Damlandskamp i fotboll mot Norge och Pontus Kåmark är tillbaka. Gud välsigne TV4-sporten vars val av bisittare är som att skjuta sittande fåglar.

I dag skulle jag vilja titta på finalen i Copa America. Men ingen svensk kanal sänder.

tv-krönika

Frank Östergren

Publicerad: