Hemligheten bakom Ahonens framgång

SPORTBLADET

Nya reglerna gynnar de tyngre hopparna

1 av 2 | Foto: etta igen Ahonen kan tacka regeländringen för sin succé. Nu kan han ha längre skidor eftersom han väger mer än de flesta andra.

Nio vinster på tio VM-del tävlingar. Fem segrar i rad och han är överlägsen i den tysk-österrikiska backhopparveckan.

Janne Ahonen är på väg att bli den störste av dem alla - tack vare sin tyngd.

Backhoppning har länge handlat om att vara så tunn som möjligt för att kunna flyga så långt som möjligt och sporten har haft problem med sjukdomen anorexi. Men inför årets säsong har reglerna gjorts om för att förhindra att hopparna bantar för att nå framgång.

Tyngre i topp

Istället belönas nu hoppare som håller en hälsosam vikt.

Numera tittar man på hopparnas längd och vikt (med skor och overall) och det reglerar längden på deras skidor.

Det finns en officiell tabell som talar om exakt vilken skidlängd som är tillåten vid aktuell vikt. Så mycket som en halv meter kan det skilja för den korte, smale jämfört med den långe med normalvikt. Det betyder att om hopparen går ner i vikt tvingas han även använda kortare skidor.

Den regeln har gjort att flera av de hoppare som var framgångsrika under de senaste åren har tvingats att antingen lägga på sig vikt, eller använda kortare skidor. Detta har lett till förändringar i tekniken och försämrade resultat.

Janne Ahonen väger 66 kilo till sina 184 cm och är en av de tyngre hopparna - och i år är han fullständigt överlägsen. Han har vunnit nio av tio VC-tävlingar den här säsongen och i Garmisch Partenkirchen krossade han allt motstånd.

Hans två hopp var tävlingens två längsta, 124 respektive 128 meter. I det sista hoppet nuddade han till och med snön med rumpan, men först efter den linje som gör att hopparna slipper poängavdrag om de nuddar marken.

Kan bli historisk

- De var svårt att stå i landningen, det var riktigt nära att jag föll, säger Janne Ahonen, 27, till sport1.

- Nu vill jag vinna resten av tävlingarna också.

Gör han det blir han historisk. Då är han uppe i elva segrar under en världscupsäsong och det har bara två hoppare klarat av tidigare - Adam Malysz, Polen och Martin Schmitt, Tyskland.

Och Janne Ahonen har då dessutom ytterligare elva möjligheter på sig att vinna minst en tävling till innan säsongen är över och bli ensam rekordhållare.

Han har imponerat så stort under vintern att den förre tyske storstjärnan Sven Hannawald som är den enda som vunnit samtliga tävlingar i tysk-österrikiska backhopparveckan utbrast i direktsändning i tysk tv:

Kan vinna hela veckan

- Det finns ingen som kan besegra honom. Om han inte åker härifrån frivilligt är vi snart två som har vunnit samtliga fyra tävlingar i tysk-österrikiska backhopparveckan.

I dag flyttar hopparna till Österrike och i morgon fortsätter tävlingen i Innsbruck.

Där kan Janne Ahonen ta sin tionde seger för säsongen - och säkra sin tredje seger i den klassiska tysk-österrikiska tävlingen.

Här är Ahonens 9 segrar den här säsongen

Anna Carlsson