Djurgården mållöst på hemmaplan

SPORTBLADET

Lyckades inte slå hål på Kaunas försvarsmur

Stockholm

Djurgårdens hopp om fortsatt spel i Champions League lever - men hänger på en skör tråd.

Efter 0-0 hemma mot Kaunas måste Dif göra mål i returen för att gå vidare.

Kaunas spelade på att försöka klara 0-0 och deras defensiv kom inte som någon överraskning för varken nye tränaren Kjell Jonevret eller spelarna.

- Vi var lite osäkra på deras spelstyrka, men de spelade ungefär som vi hade tänkt oss. Vi hade snackat innan matchen om att försöka komma runt på kanterna men det gick väl sådär, sade Jonevret.

Kaunas försvar, som styrdes säkert av mittbacken och lagkaptenen Darius Sanajevas, föll hela tiden långt ner på egen planhalva. Men Djurgården hade trots det svårt att etablera något tryck mot sina motståndare under den första halvleken. Rörligheten var minimal och anfallen stoppades enkelt av Kaunas.

Dif försökte även variera spelet med längre bollar, bakom motståndarnas försvar, men de flesta stoppades av de nickstarka litauiska backarna.

Bästa chansen i hemmalaget hade Andreas Johansson, men hans nick strök överliggaren.

Kaunas däremot skaffade sig två, tre bra möjligheter i första halvlek efter starka löpningar och snygga genombrott. Skotten gick dock metern utanför Pa Dembo Tourays stolpar.

Höll jämna steg

I den andra halvleken öppnades spelet upp en smula. Det blev längre mellan lagdelarna, mer löpningar från båda håll, men Kaunas lyckades ändå hålla jämna steg med djurgårdarna.

Jonevret gjorde tre byten i andra halvlek för att få bättre fart och rörlighet i spelet. Bland annat fick slovaken Juraj Dovicovic debutera inför blott 6 600 åskådare, men han liksom de övriga i Dif, spelade krampaktigt och utan finess.

Bästa chansen kom i 87:e minuten när först Geert den Ouden hade en bra nickmöjlighet men bollen tog på en försvarare. På returen sköt sedan inhopparen Yannick Bapupa högt över.

Bollar på måfå

Under de sista minuterna lyfte hemmalaget in bollar på måfå, men 0-0 stod sig.

- Vi ville verkligen vinna matchen, men oavgjort är ingen katastrof, tyckte Jonevret.

Kaunas tränare Senderis Girsovicius var nog lika trött som spelarna efter matchen. Hela tiden i rörelse och gav ständigt order till sina spelare. Slutet av matchen blev nästan för mycket för Girsovicius, men när slutsignalen gick sträckte han stolt och mycket glad armarna i luften.

- Vi var mycket trötta i slutet och jag är mycket glad över att vi klarade 0-0. Det var vår plan och matchbilden blev som jag hade tänkt mig, sade Girsovicius,

Skadeproblem

Inför returen nästa onsdag har Kaunas problem med skador.

- Vi tvingades byta båda innermittfältarna Petrenko och Zaliukas och det innebar att vi förlorade i styrka. Men vi hade fem unga spelare på plan och de spelade bra.

Allt sedan SM-guldet 2002 har Djurgården upprepat: "vi ska bygga ett lag för Europa". Den målsättningen kan man i och för sig ha, men det är mer tomma ord än en realistiskt genomförbart. Sverige är nämligen ett litet fotbollsland - även ute i Europa. Klubbarna är små, oftast med skral ekonomi, och enda chansen att tjäna några kronor är att uppfostra och sedan sälja spelare.

Det gäller även Djurgården, som har tvingats sälja landslagsspelarna Kim Källström och Andreas Isaksson till franska Rennes. Samt U 21-landslagsmannen Babis Stefanidis till danska Bröndby.

Med dessa toppspelare borta från laget stannar förhoppningar om Europa vid en dröm.

Stig Lindmark/TT