Säsongens första derbyseger för Helsingborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Besegrade Landskrona med 3 0

HIF tog sin första skånska derbyskalp i år genom att bortabesegra Landskrona Bois med 3-0.

Det var backen Mikael Gustavsson som visade vägen med en ''David Beckham-frispark''.

Du får gärna kalla mig frisparksspecialist nu, sade en nöjd Mikael Gustavsson.

DERBYJUBEL Christian Järdler och Mikael Gustavsson jublar efter den senares 1 0-mål mot Landskrona.
Foto: SCANPIX
DERBYJUBEL Christian Järdler och Mikael Gustavsson jublar efter den senares 1 0-mål mot Landskrona.

Det var i första halvlekens 36:e minut som Boisbacken Gabriel Ucar onödigt orsakade en frispark i farlig närhet av det egna målet. HIF ställde upp vänsterskytten Christian Järdler och Mikael Gustavsson.

- Jag sa att jag skulle ta den, det hade vi gjort upp. Deras målvakt stod mitt i målet och jag kände innan att det här stämmer, sade Gustavsson.

Det gjorde det. Han smekte upp bollen i Mats Svenssons högra kryss.

- Jag har tränat lite extra på frisparkar, sade Gustavsson efter sitt tredje mål i år.

Det syntes. För i andra halvlek var det dags igen. Samma fällning av Ucar, frispark från samma läge, men denna gången räddade Mats Svensson.

- Den skulle nog vara lite hårdare. Nu har vi en som kan slå frisparkar med kraft, Jesper Jansson, också jag med känsla. Skriv gärna det, sade en nöjd Gustavsson.

Torvaldsson skadad

Men före målet bjöd hemmalaget Bois på riktigt fin fotboll. Tre riktigt heta chanser - i tur och ordning Jonas Olsson med en nick över, Jones Kusi-Asare med en smart cykelspark just utanför och Magnus Torvaldsson efter en frispark av Alexander Farnerud - borde ha resulterat i mål.

- Deras start var en kalldusch för oss, vi var väldigt passiva. Det var bara tur att vi inte kom i underläge, erkände HIF-tränaren Peter Swärdh.

I 21:a minuten ändrade matchen helt karaktär. Bois försvarsrese Magnus Torvaldsson skallade olyckligt ihop med lagkamraten Anders Friberg och fick bäras ut på bår. Det såg otäckt ut - man befarar en hjärnskakning, men Torvaldsson fick också en smäll i nacken.

- Knocken på Torvaldsson slog knock på oss. Innan dess var vi hungriga och sugna, men just efter bytet blev det virrigt och HIF kunde få tryck på oss.

Helsingborg tog över

En beskrivning som stämmer väl. HIF tog successivt över, hade några heta chanser innan frisparksspecialist Gustavsson slog till. Och i 40:e minuten var det dags för 0-2 när Christoffer Andersson tryckte in bollen från nära håll.

Andra halvlek blev något av ett sömnpiller frånsett ännu en Gustavsson-frispark och ett straffmål som definitivt sänkte Bois. Det märkets att det var en match i allsvenskans ingemansland.

Vad man kan ifrågasätta är Bois geist och vilja i andra halvlek.

- Vi kan mer, vi får rannsaka oss själva, sade Boistränaren Jan Jönsson.

7 755 åskådare fick se HIF:s första seger i ett Skånederby för året. Ett gediget försvarsspel lade grunden till segern.

TT

Publicerad: