Dackarna klart för semifinal efter derbyseger

Av: 

TT

Dackarnas Patryk Dudek.
Dackarnas Patryk Dudek.

Dackarna drog till slut det längsta strået i ett jämnt Smålandsderby i speedway borta mot Lejonen.

Segern med 48–42 gör att Dackarna säkrat en direktplats i semifinalen i SM-slutspelet.

Det blev ett jämnt derby där slutspelsjagande Lejonen sålde sig dyrt till serieledaren. Stor matchvinnare för Dackarna blev Patryk Dydek som var felfri genom samtliga sina heat när han körde in 15 poäng.

– Han var skitnöjd, hans första fullpoängare i år. Han såg väldigt bra ut. Vi är nöjda, säger lagledaren Peter Karlsson till Barometern.

Inför kvällens matcher hölls tysta minuter på speedwayarenorna runt om i Sverige efter beskedet att speedwayföraren Tomasz Jedrzejak hittats död. Den polske speedwayföraren har kört för flera lag i elitserien och beskedet om hans död berörde både förare och lagledare.

– Strongt av killarna, det var en tuff match på många sätt. Då tänker jag på dödsfallet först och främst. Det märktes i laget. Det var svårt att motivera oss i dag och det var säkert för det andra laget med, säger Karlsson.

Dramatik i Eskilstuna

Även Smederna står med ena foten i semifinalen efter seger mot Indianerna. Men segern kom först efter stor dramatik.

I det sista heatet på Eskilstuna Motorstadion hakade Indianernas Anders Thomsen och Smedernas Jepsen Jensen i varandra, enligt Eskilstuna Kuriren. Heatet avbröts och domaren dömde 5–0 till Smederna vilket gav hemmalaget segern med 47–42. Det var annars Indianerna som inledde vassast och hade ledningen med 22–14 efter sex heat. Men Smederna kom tillbaka starkt efter bland annat 14 inkörda poäng av Fredrik Lindgren.

– Vi är inte riktigt komfortabla i början och fegar de första sju heaten. Sen gav Jerker (Eriksson, lagledare) en hårtork och jag tror att nackhåren reste sig på grabbarna. Sen gör vi det mycket bättre åtta sista heaten, säger Smedernas lagledare Stefan Jarl till klubbens Facebook-sida.

Västervik-matchen regnade bort

Smederna skuggas av Rospiggarna, tre poäng bakom i tabellen, som förlorade med 41–48 borta mot Vetlanda.

Västervik jagar Lejonen i en kamp om den sista slutspelsplatsen. Men mötet med Masarna blev uppskjutet efter ett ihållande regn under kvällen. Matchen är nu planerad till månad.

– Vi gjorde allt vi kunde för att få till en bra tävling, men sedan började ösa ner igen, säger Västerviks assisterande lagledare Christian Carlsson till Radiosporten.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.