Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnornas ilska: ”Kan faktiskt dö”

Ryter ifrån ordentligt: ”Blir förbannad”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Tidigare i somras rasade Johan Olsson mot respektlösa bilister.

Nu får han medhåll av de svenska landslagsstjärnorna.

– I värsta fall kan vi ju dö, säger Viktor Thorn.

Det svenska skidlandslaget gör sig redo för en ny säsong.

Sommarträningen består av fyspass, löpträning och – förstås – rullskidåkning.

Den sistnämnda aktiviteten körs ofta på banor, men ibland körs den ute på trafikerade vägar och inte sällan svischar bilar förbi i hög fart – läskigt nära skidstjärnorna.

Häromveckan gick skidprofilen tillika nyblivne landslagstränare Johan Olsson, 38, till attack mot bilisterna efter att ha varit ute på en längre cykeltur där han var nära att prejas av vägen vid två tillfällen.

”Oavsett om man är 75 år och cyklar till sin granne, 19 år och på väg till stranden, eller 38 och gillar att hålla kroppen i form så HAR MAN LIKA JÄVLA STOR RÄTT ATT VISTAS PÅ VÄGEN SOM ER BAKOM RATTEN! FATTA DET INNAN NI SÄTTER NÅGON ANNANS LIV I FARA”, skrev han.

”Blir riktigt förbannad”

Nu får han medhåll av de aktiva landslagsåkarna.

– Jag har varit med om att bilister försökt preja ner en av vägen. Det är inte kul när det händer, man blir riktigt förbannad, säger Viktor Thorn.

Han fortsätter:

– Jag vet inte varför folk ska tycka att vi inte ska få vara där (på vägarna). Alla har ju lika stor rätt att vara där, både vi och bilarna. Den enda skillnaden är att vi är mer sköra. I värsta fall kan man ju dö om man blir påkörd.

”Ska inte mycket till”

Teodor Peterson har själv upplevt att han varit nära att bli påkörd.

– Absolut, det har varit nära och jag blir ganska förbannad. Jag brukar slå till med staven i bilen eller bussen eller vad det nu är, eller försöka stanna dem och förklara att det är obehagligt när de kör så nära. Oftast accepterar dem det. Det ska ju inte mycket till för att man nuddar bilen och då är det kört. Man önskar att folk är mer försiktiga, säger Peterson.

Johan Olsson tycker att det är viktigt att frågan lyfts.

– Ser man till Sverige så skulle jag säga att 99 av 100 bilister sköter sig exemplariskt och tar en väldig hänsyn. Men det läskiga med den här situationen är att det bara krävs en incident som går fel för att det ska gå riktigt illa – och det är kusligt, säger han.

Foto: MARCUS / MARCUS ERICSSON
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: