”Då fick vi en utskällning av Sarah...”

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

GLASGOW. På EM:s andra dag fick Sarah Sjöström två guld.

På tredje dagen är hon ledig men går inte lottlös.

– I dag ska hon få en kilt kanske, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

Lördagens EM-guld på 100 meter fjäril var väntat. Men när Sarah Sjöström en timme senare ställdes mot danskan Pernille Blume i final på 50 meter fritt var det mer ovisst.

Ulrika Sandmark, förbundskapten, berättar om ett samtal hon hade med tränaren Carl Jenner före duellen.

– Calle sa till mig i går att komma ihåg att kommer hon tvåa så ska vi stå och le och vara glada. Någon gång gjorde vi inte det och då fick vi en utskällning av Sarah sedan. Hon såg det.

En present som väntar

Men den här gången behövdes ingen påminnelse om att silver också duger. Sjöström var en hundradel bättre än Blume och vann sin på förhand svåraste distans (hon simmar också 100 meter frisim och 50 meter fjäril).

– Det är helt otroligt. Vi blir så bortskämda, säger Sandmark.

Efter gårdagens dubbeltriumf planerade Sarah Sjöström att gå ut i Glasgow och äta middag. Hon är ledig hela söndagen, men dyker hon ändå upp på lagets samling väntar en present.

– I dag ska hon få en kilt kanske. Eller en bok, Hundra män med kiltar. Jag ska gå och kolla, någonting får hon, säger Ulrika Sandmark och fortsätter:

– På samlingen i dag ska jag fråga henne en sak. Jag har sett medaljsamlingen hon har. Den är helt sanslös. Hon drar ut en låda så är alla de fantasiska medaljerna där. Så jag tänkte höra om de här hamnar där, för alla gör inte det.

”Till och med min frisör...”

Ulrika Sandmarks jobb underlättas av att ha världens bästa simmare i stallet. Barn inspireras och söker upp sina lokala föreningar, talanger får träna bredvid henne, andra simmare i landslaget sporras till egna stordåd.

– Det har också att göra med hur hon här. Jag såg ett inslag på Aftonbladet om det här med att simma tillsammans med allmänheten. Det gör inga andra länder. Det för med sig att man är lättåtkomlig. Man behöver inte vara där och ta på Sarah, men man finns i samma bad som henne, säger Sandmark.

– Till och med min hårfrisörska, som inte är ett dugg intresserad av simning, vet vem Sarah är.

1 av 2 | Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYR≈N
Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM