Sportbladet

Exfruns attack mot förbundet

avMichael Wagner, Robert Laul

Kritisk till uttagningen av Alexander Gerndt i landslaget: ”Allt handlar bara om prestation – inte att vara en förebild”

ska upp i rätten igen Här syns Alexander Gerndt i Helsingborgs tingsrätt i slutet av november förra året. Han fick villkorlig dom och 80 000 kronor i böter. I höst överklagas domen – samtidigt som Gerndt är landslagsaktuell.

Alexander Gerndt dömdes i december i fjol till dagsböter och villkorligt fängelse för två fall av misshandel av före detta hustrun.

I en intervju med Feministiskt Perspektiv riktar ex-frun nu skarp kritik mot landslaget och Svenska Fotbollförbundet.

– Du ska representera ditt land och då ska man inte ha ett sånt bagage som Alexander har, säger My Gerndt.

När Sverige förlorade mot Brasilien i går fanns Alexander Gerndt, 26, varken med i startelvan eller på bänken.

Han var uttagen i truppen men lämnade återbud i söndags då han skadade vaden i ligapremiären mellan Utrecht och Feyenoord.

I dag publicerar nättidningen Feministiskt Perspektiv en intervju med ex-frun My Gerndt, 23. Hon är kritisk till att Alexander är tillgänglig för landslaget igen.

– Min uppfattning om SvFF, ja, fotbollslag överhuvudtaget, är att allt bara handlar om prestation, sedan blir det ju större om du är med i landslaget. Det är ett hedersuppdrag. Det viktiga borde vara att man är en bra person, en bra förebild. Du ska representera ditt land och då ska man inte ha ett sånt bagage som Alexander har, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

SvFF hörde aldrig av sig

My Gerndt berättar att hon fått långa och stöttande mejl från flera av spelarfruarna i landslaget – men att Svenska Fotbollförbundet aldrig hört av sig för att fråga hur hon mår.

– De är väl i en sådan position att de måste ta ställning och då går inte jag först helt enkelt. Hela fotbollsmentaliteten, under de år jag levt med den, fokuserar på att prestera på planen. Spelarna ska bara tänka på det och allt annat är ointressant, säger My Gerndt i intervjun med Feministiskt Perspektiv.

”Vill att han får vård”

Hon menar att SvFF inte kräver något av sina spelare, till exempel att de ska söka hjälp för eventuella problem utanför planen.

– Det enda jag önskar är att allt ska vara över och att Alexander får vård så han kan bli en bra pappa till våra barn, säger My Gerndt.

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har inte gått att nå och vice ordföranden Rose-Marie Frebran vill egentligen läsa intervjun innan hon uttalar sig:

– Jag vet inte på vilka grunder hon säger det här. Tycker hon att förbundet ska starta en utredning?

Hon anser att allt handlar om prestationen på planen, att SvFF struntar i hur personen är som förebild?

– Vem ska vara jury för det? Ska du inte få spela i landslaget om du varit full på krogen? Inte ens politiker är hundra procent perfekta människor.

Vill inte uttala sig

Vad gäller My Gerndts önskan att Alexander Gerndt ska få hjälp och vård har Rose-Marie Frebran svårt att se hur förbundet skulle kunna ordna det:

– Han är ju inte ens i Sverige, han spelar i Holland, säger Frebran.

Sportbladet har sökt Alexander Gerndt utan framgång.

– Alexander vill inte uttala sig före rättegången i Hovrätten i november, säger hans agent Per Jonsson.