Basket

Svenska basketdamerna till EM – efter storseger

Av: 

Mimmi Åkerlund

SPORTBLADET

”Har drömt i fem år”

Den ena styr defensiven.

Den andra öser i poäng.

Tvillingsystrarna Eldebrink tog Sverige till EM efter 25 års längtan.

– Jag är inte förvånad över att hon har öst in poäng, säger Elin Eldebrink om tvillingsystern Fridas succé.

Sverige började nervöst, men coach Lasse Johansson kunde trots det andas ut. Han hade ju EM-kvalets poängdrottning på planen, Frida Eldebrink. Med sina elva poäng i första perioden visade hon vägen. Hon har varit kvalets stora stjärna som hela tiden lyst mest och starkast.

Hallen kokade

24-åringen tog Sverige hela vägen till EM och stod för 15 poäng under gårdagens match mot Bulgarien som slutade 71–54. Täljehallen kokade och det märktes att det var 25 år sedan vi hade ett mästerskap i sikte.

– Så himla skönt. Jag är så lättad att vi har fixat det. Jag höll på att börja gråta efter slutsignalen. Vi har nått vårt mål och har en match kvar att spela, säger Frida Eldebrink.

Trodde du att det skulle gå så här bra?

– Det var verkligen inte det vi trodde. Vi trodde att vi skulle kunna knipa EM-platsen i den sista och av-görande matchen. Och jag trodde inte att vi skulle vinna två matcher mot Spanien.

Kämpat i fem år

– Det har varit en dröm så länge. Sedan vi vann JVM-silvret 2007 har jag längtat efter det här. Nu har vi fått erfarenheten då många i laget har varit ute i Europa och spelat, säger Frida Eldebrink.

Tvillingsystern Elin Eldebrink spelade tillsammans med sin syster och Louice Halvarsson mest av alla mot Bulgarien.

Passning till Europa

I över 28 minuter behöll hon lugnet på planen och styrde försvaret.

– Helt fantastiskt. Yes, vi ska till EM, var det första jag tänkte när jag hörde slutsignalen. Det var inte nervöst inför matchen, vi tänkte bara: ”nu jävlar ska vi bara gå in och köra”, säger Elin Eldebrink.

Tror du att basketeuropa har koll på Sverige nu?

– Det hoppas jag. Det borde de i alla fall ha.

Vad säger du om din systers insats i EM-kvalet?

– Jag är inte förvånad över att hon har öst in poäng. Vårt spel kretsar kring henne. Att hon ska ha mycket boll, säger Elin Eldebrink.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket