Sommar-OS

Lööf/Salminen vann guld efter drama

Av: 

Petra Thorén

Andreas Lundin

SPORTBLADET

Norge: Ni får tacka oss

Det blev en riktig guldrysare när Fredrik Lööf och Max Salminen vann sista racet i starbåt. Svenskarna vann guld tack vare att britterna tappade från femte till åttonde plats vid målgången efter att bland annat ha blivit störda av Norge.

– Ni får tacka oss för hjälpen, säger norske seglaren Eivind Melleby till Sportbladet.

Medaljen för svenskbåten var redan säkrad inför finalracet. Men att det skulle bli guld var det få som hade räknat med då britterna Iain Percy/Andrew Simpson hade ett försprång på 12 poäng, sex placeringar.

– Det känns fantastiskt, säger Fredrik Lööf till Sportbladet om guldet.

– Vi visste att chansen var väldigt liten och de bestämde att göra sitt eget race. Det är helt underbart, att de under grym press bara går ut och klappar till de andra, säger assisterande förbundskapten Thomas Rahm till SVT.

Rådde förvirring

Svenskarna fick en mycket bra start på seglingen då man valde att gå höger och var uppe i ledning vid första kryssen.

Britterna rundade som femma och brasilianarna, som inledde finalen på silverplats låg längre ned, vilket innebar att Sverige var på väg mot silver.

Britterna ryckte upp sig till femte plats på väg in mot mål. Men precis innan mållinjen tappade de fart och gick i mål som åtta. Bland annat hamnade den norska båten i vägen för britterna och efter målgången rådde det stor förvirring innan det stod klart att Sverige hade vunnit guld.

– De tog bort kameran som visade målgången, de tog bort den när den behövdes som mest, så det var lite förvirrat, säger Rahm.

Räknar bli inbjudna till guldfest

Efteråt gladde sig norrmännen med Lööf, som har en norsk fästmö.

– Vi trodde också att Storbritannien skulle klara det, men de gjorde flera tekniska fel. Bra att Fredrik får guldet för han är ju halvnorsk, säger Melleby till Sportbladet.

Räknar ni med att bli inbjudna på guldfest?
– Självklart! (stort skratt)

OS-guldet är Sveriges fjärde medalj i London-OS.

– Det är höjden på allting. Det betyder så mycket så att det inte är sant. Familjen betyder mest, men sedan kommer det här. Det är det absolut största och finaste man kan vinna inom seglingsvärlden, det är helt underbart, säger Lööf till SVT.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Sommar-OS

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar-OS