Anja Pärson: ”Vi är enormt långt efter”

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Svenska skidförbundets mål är att vinna en fartmedalj i Åre 2019. 

Men i Pyeongchang kommer bara en svensk fartåkare till start. 

– Vi är enormt långt efter, säger Anja Pärson. 

Sedan Anja Pärson slutade har Sverige haft det tungt på fartsidan. När Kajsa Kling i höstas tog en paus på grund av sin depression försvann den som skulle vara med och slåss om medaljerna i OS i Pyeongchang. 

När herrarnas störtlopp avgörs på söndagen finns ingen svensk på start – trots att förbundets mål är fartmedalj i hemma-VM nästa år och en seger i det klassiska störtloppet i Kitzbühel 2021. 

– Vi är enormt långt efter på herrsidan. Om man tittar på erfarenheten också tränarmässigt, säger Anja Pärson och fortsätter: 

– Det är positivt att Sverige har börjat med en satsning, men det kom för sent. Från min synvinkel tror jag att både jag och Hans (Olsson) har haft mycket att ge till yngre generationer med gemensamma läger. Som Norge gör, de tar de bästa och fyller på bakifrån. 

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
Anja Pärson.

”Ensam är inte stark i störtlopp”

Sverige har bara fått med en fartåkare till Pyeongchang i framtidshoppet Lisa Hörnblad, och det är på damsidan det ser något ljusare ut. 

– De är lite på gång. Lisa Hörnblad har ändå tagit sina första världscuppoäng, men det krävs att hon har en bra satsning och att de är ett team som åker runt, ensam är inte stark i störtlopp, säger Pärson. 

Sara Hector körde fart i Sotji för fyra år sedan men efter flera krascher la hon satsningen på is för att helhjärtat satsa på storslalom. 

Att kombinera disciplinerna var helt enkelt för svårt. 

– Det går inte att fokusera på allt samtidigt och många av oss är starka i teknik så då får man försöka fokusera på det man är bra på och bygga det starkt. Men det tar det tid att bygga upp en fartsatsning, så är det, säger hon.

”Kan vinna i Kitzbühel”

Alpinchefen Tommy Eliasson Winter hade gärna sett fler fartåkare på start i Pyeongchang. Men tror fortfarande att de uppsatta målen kan nås. 

– Tjejsidan är ganska stark. Den stora skillnaden händer i rankingsystemet där vi hela tiden flyttar fram positioner. Jag hade helst haft med Lin (Ivarsson) här också och vi tyckte att Felix (Monsén) skulle få åka. Han har kapaciteten och kommer att bli en duktig störtloppsåkare. Han kan vinna i Kitzbühel 2021, säger han och fortsätter: 

– Vi är långt efter på herrsidan och behöver tid och folk. Men vi måste börja med roten för att få ihop massan av åkare över 20 år och Team Åre-projektet är ett sådant. Just nu har vi bara en plats i världscupen på herrsidan så vi måste bygga hela ledet. 

Tre OS-fakta om alpint, fart 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM