Allen Iverson, en av många märkliga förebilder

SPORTBLADET

Jag tror inte att det är så jättemånga svenskar som har kläm på vem Allen Iverson är.

Därför är det ganska förvånande när den pågående rättsprocessen mot honom blir en toppnyhet i Sverige, åtminstone på tv.

Man får väl erkänna att det är ganska spännande när amerikansk polis griper en av basketens allra största stjärnor, kanske den störste, men samtidigt är ju dramaturgin i detta fall fjärran från när OJ Simpson kunde följas i en spektakulär biljakt i direktsänd tv, eftersökt för svartsjukemord.

Iversons gripande gick betydligt lugnare till, men brottet han är efterlyst för leder tankarna till OJ, och till en rad andra stjärnor i olika kategorier med viss gangsterimage, företrädesvis hiphopare, som anklagats för att pistolhota folk på grund av hustruns förmodade slampiga beteende.

För Allen Iverson har "keepin it real" varit något av ett slagord. Det handlar om att inte glömma sina ghettorötter, och inte svika sin bakgrund. Förmodligen skall man väl också ha bra kontroll över "sin bitch" i denna världsbild. Och då är det bäst att pistolhota folk så att de fattar att man har koll på läget.

Slängde ut sin nakna fru

Anklagelser har tidigare riktats mot Iverson, för att ha kastat ut sin fru från 2,4 miljonerdollarsvillan naken, men hon själv säger inget, och därmed kommer förmodligen inget åtal att väckas på den punkten. Jag kan tänka mig att många av Iversons fans, som ser upp till hans ghetto-gangsterstil, inte håller något av detta emot honom.

Han har jobbat hårt på sin image, och sägs fortfarande umgås med sina gamla vänner från de tuffa kvarteren. I bilden av den framgångsrike ghettostjärnan är åtal för olaga hot knappast ett stort problem, inte heller en fängelsevistelse. Det viktiga är att man har dyra hus, tatueringar häftiga bilar, snygga brudar, häftiga slanguttryck (som att säga fuck ofta) och håller fast vid gatans koder, som är ännu mer kvinnoförtryckande och våldsförhärligande än vad som i övrigt är normalt i USA. Om man dessutom är en svart stjärna, så riskerar man att bli betraktad som en sell-out om man inte håller fast vid dessa värderingar. Dessutom handlar det väl gissningsvis också om att det faktiskt är svårt för människor att bli något annat än produkter av sin uppväxt. Se bara på Mike Tyson. Iverson vinner alltså, i sin värld, respekt genom att bete sig så här, han visar att han är en av de sina, ingen man skall mucka med, en som tänker försvara sig med vapen och som inte låter sin manlighet hotas av att frun flirtar med andra.

OK, visst spekulerar jag lite grann, jag har ju verkligen aldrig träffat Allen Iverson, och precis som Tyson eller OJ Simpson ger han ofta ett supersympatiskt intryck i intervjuer.

Koderna ger trygghet

Men även om han inte är skyldig till hälften av det han anklagas för, som får man nog konstatera att den bistra tillvaron i USA:s fattiga och svarta hoods skapar både märkliga förebilder och sjukt många som ser upp till dem. Det är lätt att förstå hur de egna koderna ger trygghet och stolthet och samhörighet när man är utsatt, och att förebilder som kommer från samma verklighet blir betydelsefulla för identiteten. Därför kommer Allen Iverson att älskas lika högt även om han döms. Brottet är ju ända ganska ringa. Frågan är om han inte rentav går fri. Behandlingen från polisen var ganska trevlig när han överlämnade sig själv i tisdags, och utanför polisstationen där media och anhängarna samlats sålde någon "Free Iverson"-t-shirts.

Tidningarna i USA talar om att hela medieuppmärksamheten är överdriven och att det väl inte var så farligt ändå. Det handlar ju ändå bara om att "keepin it real". Man vill så gärna förlåta sin hjälte. Jämför det med till exempel Ludmilas dopingavslöjande.