”Jag hatar dem! De förstör för sporten”

Rysslands ledare sågar granskningen

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

PYEONGCHANG. Svenska och norska åkare pekas ut som misstänkta fuskare.

Nu stöttas de av Rysslands förbundskapten – som i stället går till attack mot journalisterna bakom granskningen.

– Jag hatar dem! De förstör för sporten, säger Markus Cramer.

Uppdrag gransknings nya program om höga blodvärden har skapat stora rubriker de senaste dagarna.

SVT har samarbetat med den tyske journalisten Hajo Seppelt, den engelska tidningen Sunday Times samt det schweiziska magasinet Republik och kommit över en stor databas med över 10 000 tester från omkring 2 000 elitskidåkare från åren 2001-2010.

I databasen återfinns bland annat två blodvärden från svenska åkare som ett antal dopningsexperter menar är misstänkt höga – och i går gick Sveriges läkare Per ”Pliggen” Andersson ut och bekräftade att åkarna (en manlig och en kvinnlig) fortfarande är aktiva i det svenska landslaget i dag.

Men höga blodvärden är inte att likställa med dopning, menar Svenska skidförbundet som i går kväll kom med en gemensam skrivelse tillsammans med Fis (Internationella skidförbundet) och SOK (Sveriges olympiska kommitté) där man gick till kraftigt motangrepp mot SVT och deras nya uppgifter.

”Alltid samma sak”

Nu uttalar sig Markus Cramer i ämnet.

Han basar över det ryska landslag som blivit portat från OS på grund av dopning men som har fått skicka hit 169 utövare som tillåts tävla under så kallad neutral flagg.

– Jag har läst och hört om den här dokumentären som sändes i Sverige, och jag har även sett samma dokumentär i tysk tv. Jag känner den tyske journalisten Hajo Seppelt och jag vet hur han fungerar. Det är alltid samma sak inför varje mästerskap. De släpper sina ”nyheter” några dagar innan tävlingarna börjar för att få så mycket uppmärksamhet som möjligt, men allt de har bygger på insinuationer. Det är mycket snack, men de kommer aldrig med några namn. De säger att det förekommer höga blodvärden inom längdskidåkning men de kommer aldrig med något konkret, aldrig med några bevis, säger Markus Cramer.

”Är bara fegt”

Rysslands förbundskapten har läst om att de två svenska åkarna som pekas ut med misstänkt höga blodvärden fortfarande är aktiva i landslaget i dag.

– Men man kan inte bara peka ut folk hur som helst. Du måste ha svart på vitt att någon är dopad – annars bör du hålla tyst! Att peka ut folk utan bevis är bara fegt, säger Cramer.

Finns det anledning att misstro svenska och norska åkare?

– Jag kan förstås inte stå här och garantera att alla är rena för jag har inte den insynen, men jag tror ju att Sverige och Norge är rena. Jag hoppas bara att den här diskussionen upphör och att vi kan börja fokusera på det sportsliga igen. Jag blir så förbannad över att det här bubblar upp till ytan nu. Och det är så typiskt den här tyske journalisten (Hajo Seppelt). Han och hans kollegor ska alltid komma med massa skit före VM och OS. Jag hatar dem!

Oj, du låter väldigt förbannad?

– Ja, för jag förstår inte varför de gör så här. Idrottarna har kämpat i flera år för att komma hit och sen möts de av sådant här trams. De här journalisterna förstör och ger sporten ett dåligt rykte. Och allting bygger på spekulationer, säger Cramer.

Själv har han händerna fulla med sina ryska åkare. Just nu sitter 13 av dem hemma och väntar på besked om huruvida de ens får åka till OS. De har friats från dopningsmisstankar av Cas (idrottens skiljedomstol) men ändå inte fått grönt ljus av IOK (Internationella olympiska kommittén).

– De ska fortsätta sina möten i dag. Antingen kommer det ett besked i kväll, eller i morgon.

En dag före damernas premiär…?

– Jag vet, det är en skitsituation. Men vad kan vi göra?, säger Markus Cramer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.