Laul: En bra vecka

Det är positivt att problemen ligger på bordet

Det har varit en bra vecka för svensk fotboll.

Jo, jag menar allvar.

Hur kan en avbruten match på Stockholms Stadion vara bra? undrar ni.

Alltså, händelserna som ledde fram till att matchen bröts, att det kastades petflaskor, mynt och päron mot och på spelare i Mjällby, var förstås inte bra.

Däremot reaktionerna från ­övriga Djurgårdssupportrar.

Det resulterade i att åtminstone två kastare ska ha pekats ut inför polis även om själva ­Päronmannen fortfarande lär vara på fri fot. Det resulterade också i att supportrarna själva formulerade ett upprop att nu får det vara färdigkastat.

Självklarheter för de flesta men inte för alla på fotbollsläktarna. Det finns flera exempel då det har kastats saker mot spelare och funktionärer där diskussionen efteråt har handlat om att det får man tåla eller vilket lags supportrar som egentligen kastade mest.

Förutom ett överdrivet och kontraproduktivt frossande i slagsmålsscener var Uppdrag Gransknings reportage om AIK och ”Firman Boys” också viktigt. Det de beskriver är inte alls nytt men det förde frågan framåt. Nu vet vi att ”Firman Boys” har makt inom AIK – infiltrerad eller inte – och därmed också makt inom svensk fotboll. Det bekräftas ­genom konversationer i forum som aldrig varit tänkta att läsas av utomstående, genom att AIK öppet berättar om dialogen med ”Firman Boys” och att sport­chefen Björn Wesström vittnar om hur AIK tagit hjälp av ”Firman Boys” för att få lugnare läktare.

Nu bekräftas uppgifterna

Tidigare har det bara kunnat beskrivas som en ganska oprecis terrorbalans, nu bekräftas den bland annat av AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson svar på ­frågan om inte det bästa vore att ta avstånd från våldsmännen?

– Jo det är väl det. Men frågan är vad det får för effekter.

Ju djupare man studerar det här, desto mer komplex blir ­bilden. Trots att jag har skrivit om AIK och andra storklubbar i tolv år skulle jag aldrig påstå att jag sitter på svaren hur klubb­ledare och förtroendevalda ska sköta en verksamhet som enligt Isabel Thorén på Rikspolisstyrelsen omgärdas av personer som är ”system- och i vissa fall samhällshotande”:

– Den hårda kärnan har fått en ganska stor makt i klubbarna genom att de i vissa fall sätter agendan för vad styrelsen ska jobba för. Mycket handlar om att bryta rädslan, men det viktigaste nu är att problemen ligger på bordet. Nu är det dags att ta itu med dem, säger Isabel Thorén till DN.

Avskaffandet ingen lösning

Polisen har sitt arbete att ­göra, medlemmarna ett annat. Grundskyddet för föreningsdemokratin (51-procents regeln) är mer hotad än någonsin men att försvara demokratin genom att avskaffa den kan aldrig vara en lösning. Tvärtom bör den utnyttjas som den är tänkt. Man kan faktiskt prata om att alla medlemmar i fotbollsklubbar har en skyldighet att ­göra sin röst hörd på års­mötet. Firmorna består i dag av uppskattningsvis 700 personer i hela Sverige mot ­tusen och åter tusen medlemmar.

Det fina med föreningsdemokratin är att en person är en röst.

Helgens Hetaste matcher

Elfsborg-Göteborg, (måndag, 19.05)

Tips: 1–0.

Om Blåvitt skulle vinna detta är de regerande mästarna sju poäng bakom Göteborg redan efter tre omgångar. Men Elfsborg är omvittnat starka hemma på plasten.

Häcken-Djurgården (söndag 17.30)

Tips: 0–0

Två lag som inlett svagt. Hur mår Djurgården efter skandalen på Stadion – och hur mår Häcken av att ännu inte gjort ett enda mål i allsvenskan?

Åtvidaberg-AIK (söndag 15.00)

Tips: 1–2.

Topptippade AIK brukar ha svårt på Kopparvallens konstgräs men de möter ett Åtvidaberg som har två raka förluster och föll igenom fullständigt mentalt mot MFF för en vecka sedan.

avRobert Laul