Button snabbast 2013

Av: Anna Andersson

Publicerad:

Trots problem var inledde McLarens världsmästare årets F1-säsong bäst - för Mercedes fortsätter problemen

Foto: GETTY

Bränslepumpen gick sönder.

Ändå kom Jenson Button tillbaka.

Han var snabbast på årets första F1-tester.

När årets F1-tester inleddes i spanska Jerez körde tio av elva stall med årets nya bilar, det är bara Williams som fortfarande använder sig av fjolårets modell.

För Mercedes började årets säsong som den förra slutade, med problem. Efter en halvtimme fick Nico Rosberg parkera med ett elfel.

– När vi väl lokaliserat problemet var vi tvungna att se till att det inte händer igen, säger tysken som bara körde 14 varv.

– Samtidigt är det klart att man vill ha så mycket tid som möjligt i bilen för att hitta rätt känsla, men detta är en del av spelet.

Samma problem i Abu Dhabi

Ungefär lika illa började säsongen för McLaren och Jenson Button som tvingades parkera i garaget sedan han fått problem med bränslepumpen.

– Det var samma problem som vi hade i Abu Dhabi, säger stallchef Martin Whitmarsh till motorsport-total.

– Det är självklart frustrerande, men det är därför vi har testerna. Självklart hade jag hellre sett att vi sluppit det problemet, men hellre att det dyker upp nu under testets första dag än senare under testerna eller ännu värre under ett lopp. Det är en helt ny bränslepump, en helt ny design, trots det var det samma problem som i Abu Dhabi.

En sekund snabbare än 2012

Ungefär tio minuter innan dagen avslutades lyckades Jenson Button köra på dagens snabbaste tid. Han körde fyra varv på hårda däck och hans bästa tid var 1.18,861, det är att jämföra med Kimi Räikkönens snabbaste tid från den sjunde februari förra året. Då var förhållandena liknande och  han körde på 1.19,670, med andra ord var Button ungefär en sekund snabbare.

Dagens tredje röda flagga orsakade Max Chilton när han körde av i Dry Sac, strax efter det att han satt sin snabbaste tid. Enligt Marussia handlade det om ett tekniskt problem med den bakre hjulupphängningen. Föraren klarade sig utan skador, men stallet valde att inte köra mer.

Testerna fortsätter i morgon onsdag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN