Sverige utskällt efter kollapsen

SPORTBLADET

Förlusten ger tufft utgångsläge inför mellanrundan

VANNES. Sverige tappade segern mot Spanien efter en kollektiv kollaps.

Då tog förbundskaptenen Lasse Johansson en timeout och skällde ut spelarna.

– Bra sammanfattat. Det är lite soppatorsk, sa experten Per Stümer i TV10.

Till slut vann Spanien med hela 73–49.

Sverige verkade rida på gårdagens bragdseger mot regerande europamästarna Ryssland i inledningen av mötet mot Spanien och skaffade sig tidigt en niopoängsledning.

Men sedan tappade svenskorna – och under knappt sju minuters spel i slutet av den första halvleken och i början av den andra satte Sverige bara två poäng medan Spanien gjorde 16 poäng och vände matchen till 38–32.

”Skit i att hon är stjärna”

Framför allt fick Spaniens stjärna Alba Torrens husera fritt, vilket förbundskaptenen Lasse Johansson inte uppskattade.

Vid en timeout kunde man höra hans ilska i tv-sändningen.

– När Alba (Torrens) kommer... ner med henne! Hon kommer sätta dem här, vi måste dra en hård foul. Skit i att hon är nån jävla stjärna – efter henne! Då får hon väl fan göra mål här utifrån. När vi spelar anfall, så gör det ordentligt. Vi är alldeles för softa, det går för sakta, vi sätter inga screens, vi dribblar för mycket.

TV10:s expertkommentator Per Stümer höll med Lasse Johansson:

– Bra sammanfattat. Man gör det lite halvhjärtat, man är lite trött, och spanjorskorna spelar bra. Men man får inte låta Alba dansa över hela banan.

Noll segrar med sig

Timeouten hjälpte föga. Spanien utökade i stället och vann med 73–49.

– Det gick inte att tanka på nytt, säger Per Stümer.

Segern mot Ryssland innebär att Sverige är vidare till mellanrundan, där Turkiet, Montenegro och Slovakien väntar. Men förlusten mot Spanien innebär att Sverige står på noll segrar eftersom Ryssland är utslaget. Italien jublade över Sveriges förlust som innebär att Italien är vidare.

– Vi måste vinna de matcherna vi kommer spela i nästan grupp, så är det ju bara. Det gäller bara att gå ut och köra hårt. Turkiet kommer bli tuffast. Montenegro och Slovakien är väl de på papperet som ska vara lite sämre. Men det kommer att bli tre tuffa matcher och vi måste spela på topp. Men det känns ändå skönt med motstånd vi kan ta så det känns som en ljus framtid, säger Frida Eldebrink till TT.

Sverige spelar nu sin första match på torsdag, därefter på midsommardagen samt den 24 juni. Motståndare blir i svårighetsgrad, Turkiet med tre raka segrar, Montenegro med jättestjärnan Jelena Dubljevic (29 poäng mot Ukraina) samt på förhand svagaste laget – Slovakien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket