Förbundskaptenen: Vill spola fram tiden

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. De svenska friidrottshoppen sviker ett efter ett.

Förbundskapten Karin Torneklint ser inget mönster – men är ändå besviken.

– Nu känner jag bara att jag vill spola fram till VM i London, säger hon. 

Svenska friidrottslandslaget har haft ett blytungt OS så här långt. De stora stjärnorna, Michel Tornéus, Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson och Sanna Kallur har alla åkt ut i kval eller försök.

I dag stod förbundskapten Karin Torneklint på Olympiastadion och såg trion Kallur, Bengtsson och Michaela Meijer missa avancemang.

– Angelica hoppar otroligt bra, det är surt att hon inte går vidare. Michaela och Sanna räckte inte till på samma sätt, säger hon.

”Var emotionellt”

Karin Torneklint har tidigare varit tränare för Sanna Kallur och det var ett känslomässigt lopp att se.

– Jag var ute på uppvärmningen och det var emotionellt, det är så fantastiskt att hon tagit sig hit efter så många år, säger hon och konstaterar samtidigt att loppet inte var bra:

– Det räcker inte riktigt, hon springer inte alls bra de sista tre häckarna. När jag och ”Tobbe” (tränare Torbjörn Eriksson) pratat om loppet tycker vi båda att frekvensen gick ner lite och då kommer hon för nära häckarna och hoppar då för högt över.

Flera stora hopp har åkt ut i försök eller kval, ser du något mönster?

– Nej, det har varit en otroligt bra resa in mot OS. Det är inget som inte har fungerat, det enda jag kan känna är att man måste bli ännu mer stabil in mot ett mästerskap. Att man har en högre lägstanivå för att klara ett kval.

”Känner inte att livet är jättejobbigt”

Har det varit för tufft med både EM och OS så tätt inpå?

– Det är något vi får tänka på, men det känns inte så. Många har en bra fysisk form här. Kanske inte Michel men han blev väldigt pressad med kvalgränsen där. Annars är det mer stolpe ut, säger förbundskaptenen som inte är alltför nedslagen:

– Jag går inte runt och känner att livet är jättejobbigt, de flesta här är med i Tokyo också 2020. Nu blir jag mer sugen på att åka till London på VM nästa år, jag vill spola fram tiden snabbt så alla får en ny chans.

Och sen är inte allt hopp borta:

– Nu ska jag åka till OS-byn, jag måste boosta Khaddi Sagnia och Meraf Bahta nu. Meraf är i final och Khaddi har sitt kval, efter det får vi spola fram till London.

ARTIKELN HANDLAR OM