Efter en sådan här kväll känns allt möjligt

SPORTBLADET

LEKSAND. Daladansen mot en SHL-plats fortsätter.

Men det blir Leksand, inte Mora, som ställs mot Tingsryd.

Jag ger Leksand stora chanser i den matchserien.

Efter en sån här kväll känns allt möjligt.

Foto: Sportbladets Hans Abrahamsson.

Förutsättningarna var enkla. Leksand behövde vinna med fyra mål för att passera Mora och vinna slutspelsserien, som är en del i detta makalöst krångliga system för uppflyttning.

Efter två perioder stod det 3–0 till Leksand. Efter 60 minuter stod det 6–0.

Efter 1.51 av tredje perioden sköt Johan Porsberger 4–0.

Resten blev ett galet drama som avgjordes när Johan Olofsson skickade in 5–0 i tom bur.

Närmare 7 000 åskådare i Tegera Arena skapade en mäktig atomsfär från första nedsläpp. De bar verkligen fram sitt lag i det som riskerade att bli säsongens sista match.

I stället blev det början på nästa häftiga resa för ett Leksand som den här säsongen varit med om… ja, det mesta.

Utdömda och hånade för några månader sedan.

Nu ser jag lyckliga leksingar bilda tv-puckshög vid målvakten Henrik Haukeland.

Gästerna tog över matchen

Det var slaget om Siljan och psykkriget inleddes redan en halvtimmen före nedsläpp. Under uppvärmningen vevades Leksandsmål från lagens möten i Globen med målkommentarer på högsta volym.

När pucken skulle släppas skickade Leksand in tuffingen Viktor Mårtensson, som markerade direkt mot Moras poängback Alexander Deilert.

Det hann bara gå 3.50 innan tacklingsmonstret Robin Jacobsson soloåkte och sköt 1–0.

Mora klarade av de tre första smällarna.

Gästerna tog över matchen de avslutande tio minuterna av första perioden och inledningen av den andra. Stressade Leksands backar som gång på gång skickade pucken i blindo, oftast till fel adress.

Inte ens när Johan Olofsson efter 3.30 i den andra perioden kunde lägga in 2–0 i öppen bur efter Moraslarv vid egen blålinje såg det mentala spöket ut att ha kommit ikapp Mora. Man fortsatte att skapa några riktig bra lägen.

Men Leksands målvakt Henrik Haukeland var lugn, metodisk och tät. Utespelarna kände tidigt att de hade en målvakt att lita på. ”Fixa målen framåt ni, så tar jag hand om resten”, var budskapet från Haukeland.

Moras målvakt Jacob Johansson, som varit strålade under hela säsongen, sände inte alls samma signaler.

Och när Jon Knuts sköt 3–0 i power play insåg Johanssons utespelare att det här var på väg att glida dem under händerna. Riktigt ordentligt.

Har oerhört svårt att se det

Nu väntar en matchserie i bäst av tre mot Tingsryd för Leksand. Vinnaren där möter Modo i bäst av sju matcher i kampen om en SHL-plats

Leksand kommer in i den matchserien som en vinnare. Motståndaren Tingsryd kommer in med ett blytungt suddeavgörande i den allsvenska finalen mot AIK

Vi hade ett liknande läge förra säsongen där Västerås förlorade den allsvenska finalen mot Karlskrona och sedan inte hade mycket att hämta mot Rögle. Nu är Tingsryd i det läget Västerås var för ett år sedan. Smålänningarna har tömt sig rejält i de fem matcherna mot AIK och redan på lördag väntar en ny matchserie mot ett Leksand som går på segerrus.

Tingsryd känns som det bättre laget, men jag är inte alls säker på att de orkar ladda om.

Dessutom är Leksand i ett sanslöst flow just nu efter den här häftiga vändningen. Men att den här upplagan av Leksand ska lyckas rubba även Modo och vinna fyra matcher?

Nej, jag har oerhört svårt att se det.

Samtidigt: Efter en sån här kväll känns allt möjligt.