”Lasse Lagerbäck är min förebild”

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Avslöjar: Ex-förbundskaptenen ny tv-expert i VM

Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. För fyra månader sedan ledde han landslaget i OS.

Nu kan Sportbladet avslöja att Staffan Olsson blir tv-expert under VM – tillsammans med Ljubomir Vranjes.

– Lasse Lagerbäck är min förebild, säger Olsson.

Staffan Olsson ledde landslaget i handboll ihop med Ola Lindgren i åtta år.

Efter OS tackade han för sig.

Mindre än ett halvår senare ska han bedöma samma landslag och sin efterträdare Kristján Andrésson som expert.

Sportbladet kan nämligen avslöja att 52-åringen blir ny studioexpert för Discovery Networks Sweden under VM i Frankrike i januari tillsammans med Ljubomir Vranjes, som hade samma roll vid VM för två år sedan.

– Det ska bli spännande att de vilka diskussioner det blir för vi har kanske inte samma tankar om handboll alltid, säger Olsson.

Men han tvekade först när han fick frågan.

– Jag blev först överraskad och var skeptisk: ”va fan, ska jag?”. Men när man kommit över 50 år blir man nyfiken på att prova saker. Man är inte så rädd att slänga sig ut från klippor ibland (skratt).

”Inget problem att kritisera”

Ingen risk att du är för nära? Att det har gått för kort tid?

– Nej, det tycker jag inte. Det känns inte konstigt alls för min del.

Även om landslaget har genomfört ett generationsskifte är majoriteten av spelarna kvar från Olsson tid som förbundskapten och dessutom är han fortfarande assisterande tränare för Jesper Nielsen i PSG.

Vågar du vara tuff i din kritik även om det är spelare du känner?

– Så fort man är kritisk framställs det numera som en totalsågning. Jag har förklarat för Kanal 5 att jag är bra själv på att se båda sidor av myntet. Klart att jag kommer att berätta det jag ser och tycker och det är möjligt att det kan bli kritik ibland. Det ser jag inte som ett problem. Den kritiken framförde jag till de här spelarna bakom kulisserna tidigare. Men jag ställer inte upp som expert för att såga folk till höger och vänster.

Vilken expert lyssnar du själv gärna på?

– Lasse Lagerbäck. Det är min förebild.

Hammarbytränaren ny expert

På vilket vis?

– Han är sig själv och konstrar inte till det på nåt sätt. Han sågar inte folk till höger och vänster utan kan berätta det på ett bra sätt även om han kan vara kritisk. Han är lugn och sansad i det han säger.

Hur ser du på Sveriges chanser i VM?

– De finns ett gäng spelare som varit med i ett antal mästerskap och i kvalmatcherna såg det väldigt bra ut. Att springa och gömma sig bakom ett generationsskifte kan vara skönt internt men jag har hyfsat höga förväntningar på det här laget, utan att kunna gradera det i placeringar, säger Olsson.

Precis som vid VM 2015 kommer Sveriges matcher, som sänds i Kanal 5, att kommenteras av Niklas Jarelind med Per Johansson som expert.

DNS tar in ytterligare ett nytt namn som bisittare vid de andra matcherna, som sänds i Kanal 9 och Eurosport – Hammarbys tränare Kalle Matsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM