Svenska OS–succén: Två slåss om medalj

SPORTBLADET

Stenson och Lingmerth med i täten inför sista dagen

RIO DE JANEIRO. Den blågula succén i OS-golfen är total.

Två (!) svenskar slåss om medalj.

– Nu är det bara att kräma ur det sista, säger Henrik Stenson.

40-årige Henrik Stenson, den nykrönte The Open-mästaren, klev in i OS som guldfavorit – och han pallar bevisligen för trycket.

Han är lite sliten.

Men han är bara ett enda från ledning.

”Iceman” räds inte någon här på Rios olympiska golfbana – inte ens reptiler.

”Såg trött ut”

Mitt under lördagens succérunda stegade han bort till ett vattenhinder – och klappade en kajman med sin klubba.

– Jag bor ju i Florida. Jag har koll på de här grabbarna. Han såg lite trött ut så jag var tvungen att skaka liv i honom. Men hade den varit dubbel så stor så hade jag tagit järnfemman i stället för sandwedgen, skrockar han efteråt.

En eagle på det femte hålet lade grunden till lördagens fina score och på de sista nio rullade birdie efter birdie i.

– Jag är nöjd med rundan. Det var ingen lätt dag där ute men eaglen på femma hjälpte och sen spelade jag stabilt på sista nio, säger Stenson.

”Måste förstöra dig”

Nu är ligger han elva under par inför sista rundan – ett slag bakom britten Justin Rose som han bildade ett odödligt par med i 2014 års Ryder Cup.

– Jag sa det till Justin i morse: ”Nu spelar vi i olika tröjor. Jag har en blå tröja på mig så jag måste förstöra dig! Men se till att göra ett bra varv nu så vi får spela ihop i morgon”. Vi får se vem som är gladast efter i morgon, sen får vi ”kiss and make up” på Ryder Cup (som börjar 30 september), berättar Stenson.

Nu jagar han guld.

– Det är bara att kräma ur det sista. Nu handlar det om att gå ut och spela ett bra sista varv och försöka vinna. Det var det jag kom hit för.

”Skönt mentalt”

Dessutom har vår andre svensk, David Lindmerth, blandat sig i medaljstriden. Han gick lördagens runda på 68 slag och är nu totalt sex under par, tre slag från tredjeplatsen.

– Det var skönt att ha en sådan här dag, rent mentalt. Nu kanske jag kan göra likadant i morgon. Om det ska räcka hela vägen så måste saker och ting gå rätt för mig, samtidigt som de andra kanske inte spelar lika bra, säger Lingmerth.

Han räknar med bra publikstöd.

– Men det lär gå några fler i Stensons boll...

ARTIKELN HANDLAR OM