Rekordlopp – som kan ha varit det sista

SPORTBLADET

”Mentalt är det tufft” TV: Hör Sjöström berätta själv

1 av 6

RIO DE JANEIRO. Silverloppet var personligt rekord, svenskt rekord och den femte snabbaste tiden någonsin på 200 meter frisim.

Ändå kan det ha varit Sarah Sjöströms sista individuella lopp på distansen.

– Jag tror inte att Carl (Jenner, tränare) eller någon annan kommer kunna övertala mig att satsa på 200 frisim, säger hon.

Sällan har en prispall bestått av tre så utpumpade simmare. Australiensiskan Emma McKeon vann brons och sa att hon ville spy på slutet av 200 meter fritt. Då pressade sig ändå Sarah Sjöström och Katie Ledecky lite, lite mer.

Amerikanskans 1.53,76 gav guld och var tidernas fjärde snabbaste lopp på distansen, varav två av de tre som varit snabbare gjordes med så kallad superdräkt. Svenskans silvertid 1.54,08 var svenskt rekord och femma på samma lista.

Sarah Sjöström brinner för att vinna lopp, men efter silverloppet kan hon inte vara besviken.

– Det är min första medalj på 200 frisim i långbana. Det kan jag inte bli nöjdare med. Ni vet om hur många gånger jag har frustat efteråt. Nu blir det mer satsning på 50 och 100 meter efter det här, säger hon.

”Man vet aldrig”

De sista orden är intressanta. Efter år av hatkärlek till den mjölksyreframkallande distansen 200 fritt låter det som att Sarah prioriterar ner satsningen till förmån för andra. Hon ska simma lagkapp 4x200 i dag, men individuellt kan OS-loppet varit hennes sista.

– Förmodligen är det nog det. Kanske i kortbana. Vi får se. Man vet aldrig med mig, säger hon.

Det var historiens femte snabbaste tid. Kan inte det sporra dig att fortsätta?

– Nej. Absolut inte. Varför ska jag satsa på 200 frisim när jag är snabb på 50 fritt också? Och hundra fritt. Jag tror att jag kommer bli hur snabb som helst på de distanserna i framtiden om jag jobbar mer på detaljer, som jag inte är så jättebra på än.

Skrev vi att Sjöström brinner för att vinna?

Jo, men inte på bekostnad av glädjen. Hon är noga med att göra karriärsval som får simningen att fortsätta vara rolig och i den strategin kan ligga att ta bort den värsta distansen.

– Jag tycker att det är skitkul nu, men det handlar också om att man blir lite äldre. Jag är fortfarande bara 22 men jag vill simma i hundra år till. Då kan man inte fortsätta simma 200 meter frisim i hur många år till. Mentalt är det tufft, säger hon.

Diskutera efter OS

Men när beskedet verkar klart kommer en replk som ändå öppnar för en fortsättning:

– Jag kommer säkert att simma 200 meter frisim någon gång till på mästerskap, men inte så många gånger kanske.

Tränaren Carl Jenner vet inte om Sarah definitivt tar avsked av 200 fritt nu. Det är en diskussion de tar efter OS.

– Men om det är sista så är det fantastiskt att avsluta med olympisk silvermedalj och den snabbaste 200 frisim som hon någonsin gjort, säger Jenner.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

Se Sjöströms silverlopp här!

Följ Sportbladet på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM