”Norge återigen i en krävande situation”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Landslagsledarna kallas till krismöte efter ny dopingskandal

1 av 2

Först herrdominanten Martin Johnsrud Sundby och nu damstjärnan Therese Johaug.

Norsk skidsport är skakad efter ett ny positivt dopningsprov och nu planerar förbundet åtgärder.

– Längdskidåkningskommittén har kallat landslagsledningen till ett möte för att diskutera eventuella åtgärder, säger Torbjörn Skogstad, ordförande i längdskidåkningskommittén, till skidförbundets hemsida.

Så sent som den 20 juli kom beskedet att Martin Johnsrud Sundby stängts av i två månader för att utan tillåtelse ha använt astmamedicinen Ventoline. Då förklarade det norska skidförbundet det hela som ett missförstånd mellan dem och Internationella antidopingsbyrån Wada.

”En orimlig dom”

– Jag tycker att det är en totalt orimligt dom att jag faller offer för ett missförstånd. Jag har aldrig tagit mer än vad som varit tillåtet, sa Johnsrud med tårar i ögonen på en presskonferens.

Nu skakas norsk idrott av ytterligare en dopningsdom och enligt dem själva ytterligare ett missförstånd. Therese Johaug har testat positivt för det förbjudna preparatet clostebol efter att ha använt krämen Trofodermin på en solbränd läpp hon ådrog sig under ett läger i Italien i slutet av augusti.

– Jag tycker det är orättvist även om jag självklart är medveten om ansvaret jag själv har för mediciner jag använder, säger Johaug i ett uttalande.

”Vi står samman”

Nu agerar också det norska skidförbundet.

– Vi står samman i den här svåra situationen. Skidförbundet är bekymrat över att norsk längdsport återigen hamnat i en så krävande situation och har nu fokus på att längdskidåkningskommittén agerar för att förhindra att detta kan ske igen, säger presidenten för norska skidförbundet Erik Röste.

– Det här är en allvarlig situation för både Therese Johaug, (landslagsläkaren) Fredrik Bendiksen och norsk längdskidåkning. Längdskidåkningskommittén har kallat landslagsledningen till ett möte för att diskutera eventuella åtgärder. Men den här konkreta saken kan vi inte kommentera ytterligare innan den är färdigbehandlad av Antidoping Norge, säger Torbjörn Skogstad, ordförande i längdskidåkningskommittén, till skidförbundets hemsida.

Publicerad: