Slutspelsjokrar har fått fart på Växjö

SPORTBLADET

”De kommer att göra skillnad – det var bara en tidsfråga”

Foto: Salminen stänkte upp 3–1 till Växjö.

LINKÖPING. Josh Hennessy och Jeff Tambellini kom in sent i fjol – och bidrog starkt till SM-guldet.

Nu har årets sena Växjövärvningar, Sakari Salminen och Ville Leino, vaknat – och i går sköt de mästarlaget ett steg närmare semifinal.

– De kommer att göra skillnad. Det var bara en tidsfråga innan det skulle lossna, säger lagkamraten Alexander Johansson.

Josh Hennessy och Jeff Tembellini värvades vid nyårsskiftet i fjol och duon blev en nyckel för Växjö under guldsäsongen. Tillsammans svarade de för 21 poäng i slutspelet. Den här säsongen plockade Växjö återigen in två spelare sent, Ville Leino och Sakari Salminen, – och nu har de presenterat sig i slutspelet.

– Det är ni i media som gillar att jämföra. Men det klart, i fjol var det två spelare som kom in och gjorde skillnad, och de här kommer också att göra skillnad. De gjorde det i grundserien och det var bara en tidsfråga innan det skulle lossna i slutspelet, säger Alexander Johansson.

I går klev duon Salminen/Leino fram och sänkte LHC. Salminen spräckte sin slutspelsnolla i andra perioden. Sedan var både Salminen och Leino inblandade i Joakim Hildings 4-1-mål.

– Självklart är det skönt att göra mål. Jag har inte gjort så många mål så det var skönt att få in den, säger Salminen.

”Gör inte lika många misstag”

I och med segern har Växjö gått från 0-2 till 3-2 i matcher.

– Vi har hittat ett sätt att spela vårt spel. Vi har utvecklat spelet och blivit bättre och bättre hela tiden, säger Salminen

Är det något speciellt ni har förbättrat?

– Vi jobbar hårt, alla fem på isen. Vi gör inte lika många misstag. Vi spelar mer disciplinerat och forecheckingen är bra. Vi ska inte ändra på någonting till på söndag, säger Salminen.

”Ska bara släppa loss och köra”

Då kan Växjö bli klart för semifinal, men Linköping, som har förlorat tre raka matcher, har inte gett upp.

– Vi har ingenting att förlora. Vi ska bara släppa loss och köra. Ingen i det här omklädningsrummet har checkat ut. Det kan jag garantera. Att det tar slut i nästa match finns inte i någons värld. Jag tror vi kan hjälpas åt och vända det här, säger LHC:s Fredric Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM