Ex-gangstern köper framgång – och titel

SPORTBLADET

Ismail Özen är en hjälte för många – för andra ett rent skämt

1 av 2 | Foto: Stefan Alfelt
Slåss för flyktingar och krigsoffer Ismail Özen har flickvännen, miljardärsarvingen Janina Otto, vid sin sida.

HAMBURG. Som gangster blev han skjuten, knivskuren och inblandad i mängder av gatuslagsmål.

Vändpunkten blev en våldsam eldstrid på en bensinmack för åtta år sen. Ismail Özen var måltavlan. Han hittades skjuten i benen, med en Glockpistol och en Uzi intill sig. De maskerade männen som skulle döda honom hade tvingats fly.

Özen bestämde sig för att bli proffsboxare och i lördags köpte han för en halv miljon kronor sig ännu en kväll i rampljuset och en titel.

– Jag har aldrig känt rädsla i hela mitt liv. Gud fruktar jag, men endast honom, säger Özen.

Ismail Özen blev proffsboxare 2009. Som supermellanviktare har han den snygga matchlistan 17 segrar (14 KO) och två förluster. Meriter som gör att han kan bli intressant för även de större titelmatcherna.

Men hur är gatufightern som boxare?

När han gick upp som en av huvudattraktionerna, tredje sista matchen, i lördags i Barclaycard Arena tände det till ordentligt för första gången på läktarna. Fotograferna slogs om positionerna för att dokumentera hans inmarsch och jublet var öronbedövande när han slet av sig badrocken och visade upp sin rätt hyggligt trimmade kropp.

Enkelt motstånd

Ringdomaren närmst mig tittade mig rakt i ögonen och skakade menande på huvudet.

För väldigt många är Ismail Özen ett skämt som proffsboxare.

Synar man hans vinstrad får man ett snitt på 19 förluster per motståndare för de som han besegrat. En hade 62 förluster när de möttes.

I ringen ger Özen ett nästan skrämt intryck med en ständigt hög och väldigt tät gard. Lördagens motståndare försökte inte en enda gång slå igenom eller under med en uppercut. I stället fick Özen ladda iväg några hyggliga högerslag mot kroppen som sänkte Ramazi Gogichashvili från Georgien tre gånger innan domaren bröt matchen och Özen var innehavare av en Intercontinentaltitel.

Stort jubel och full uppståndelse i ringen efteråt med tal av HDP-ledaren Selahattin Demirtas under jubel från den stora kurdiska delen av åskådarna. Halkların Demokratik Partisi (HDP) betyder Folkets demokratiska parti, ett prokurdiskt minoritetsparti som kämpar för lika rättigheter i Turkiet.

Starkt engagemang

”Länge leve ledaren Apo (PKK:s grundare Abdullah Öcalan) och länge leve PKK”, skallade när Ismail Özen äntrade ringen.

Sin status har Özen fått via ett starkt engagemang för kurdiska flyktingar och offren för kriget i Syrien. Han har startat stiftelser som ska hjälpa framför allt barn att komma från kriget och han har besökt fronten i de krigshärjade regionerna vid den turkisk-syriska gränsen dit han organiserat transport av 20 ton mat till de behövande. Han har också en vilja att aktivt delta på något vis för att bekämpa terrororganisationen IS.

Köpte 2 500 biljetter

Inför galan i lördags hade Ismail Özen köpt 2 500 av biljetterna till en kostnad av närmare en halv miljon kronor. En del sålde han till underpris men de flesta skänkte han bort för att få ett starkt stöd från läktarna.

Förmodligen stod han även för kostnaderna för motståndaren, gage, hotellrum, resa, vilket åtminstone borde kosta minst 50 000 kronor.

En spottstyver för Ismail Özen, i dag 35 år, som förra våren fick tysk skvallerpress att gå i spinn när han bekräftade att han och den nio år äldre Janina Otto är ett kärlekspar.

Janina Otto är en socialt mycket engagerad dotter till mångmiljardären Michael Otto vars förmögenhet finansmagasinet Forbes uppskattar till 187,5 miljarder svenska kronor.

Tillsammans har Janina och Ismail företaget Fuß som var det som köpte upp biljetterna i lördags.

Frågorna nu är två vitt skilda.

Hur mycket kan streetfightern Ismail utvecklas som boxare, kan han på allvar bli en utmanare av de allra största?

Och, den elaka:

Går det att köpa sig hela vägen upp i världstoppen?

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning