Tvingas till skydd från dåliga luften

avErik Karlsson

Publicerad:

I kinesiska Harbin är luftkvaliteten så dålig att skalan inte räcker till.

Det tvingar världselitens skridskoåkare att använda munskydd inför världscuppremiären.

– Luften här är extrem, säger landslagschef Sondre Skarli till NRK.

När man mäter luftkvaliteten på Stockholms hårdast trafikerade gator brukar Sveavägen vara den med mest förorenad luft. Enstaka gånger går gränsvärdet över 50 mikrogram koldioxid per kubikmeter luft som är gränsen mellan bra luftkvalitet och "okej" luftkvalitet.

I kinesiska miljonstaden Harbin var värdet häromdagen uppe på 999.

Det är tre gånger över gränsen för det som kallas farlig luft och så långt skalan sträcker sig på Air Quality Index.

Rådet så fort mätningarna når över 300 mikrogram är att stanna inomhus och definitivt inte anstränga sig i den dåliga luften.

Men i Harbin har skridskovärldseliten samlats för världscuppremiären till helgen.

”Var förfärligt”

Tidigare världsrekordhållaren Jeremy Wotherspoon, numera landslagstränare, berättar för NRK om en tuff invänjningsperiod.

– Det var helt klart osunt att andas de första dagarna, speciellt en av dagarna var det förfärligt. Då blev vi varnade för utomhusaktiviteter och det är inte sådana förhållanden vi vill ha när vi tävlar. Det var en chock för några av löparna, säger han.

Till helgen ser prognosen en aning bättre ut, framtill dess kommer skridskoåkarna att hålla sig undan den dåliga luften.

– Vi håller oss inne för det mesta. Det blir bara tid på hotellet, i bussen och inne i arenan, säger landslagsåkaren Espen Aarnes Hvammen.

Publicerad: