31 fast i jakten på dopning inför OS

Foto: TT
De dopningsprov som nu testats positiva kommer från OS 2008 i Peking.
SPORTBLADET

IOK rensar upp inför OS i Rio.

I dag meddelande man att 31 idrottare, som är aktuella för Rio-OS, fastnat i omtester av dopningsprov från Peking-OS 2008.

Ytterligare 250 prov från London är på väg att analyseras, meddelar IOK.

DOKUMENT: Inifrån dopningsfabriken

Efter att dopningsskandalerna avlöst varandra under de senaste åren beslutade IOK under fjolåret att göra en ordentlig satsning för att rensa upp inför OS i Rio till sommaren.

En del i det har handlat om att i expressfart testa om utvalda prover från OS i Peking och London från aktiva som kan tänkas deltaga även i Rio.

Förbjuds tävla i Rio

Och nu kommer det första resultatet från Peking-omtesterna: 31, icke namngivna, idrottare från tolv länder som deltagit i sex olika idrotter har fastnat i nya och mer sofistikerade tester.

Dessutom meddelar IOK att ytterligare 250 utvalda tester från OS i London är på gång att analyseras och kommer presenteras inom kort.

Alla idrottare som åker fast här kommer förbjudas att deltaga i OS.

”Ingenstans att gömma sig”

– Det här visar återigen att dopade idrottare inte har någonstans att gömma sig. Omtesterna från Peking och London och de åtgärder vi tar till mot de oroande rapporterna om Sotji-labbet är ett stort steg för att skydda alla rena idrottare – oavsett idrott eller nation. Vi sparar prover i tio år så att fuskare ska veta att de aldrig kan andas ut, säger IOK-presidenten Thomas Bach.

Man meddelar också att man i ett senare läge kommer att testa om fler prov från Peking och London, till exempel på idrottare som kan komma att uppgraderas till medaljörer efter den här första rundan av tester.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dopning

Sommar-OS

IOK