Johaug kan träna med Kalla & Björgen

avEmelie Fredriksson

Therese Johaug får inte tävla eller träna under organiserade former.

Med andra ord: Under avstängingen är det fritt fram att träna med landslagskollegor som Marit Björgen.

– Vänner är vänner och de måste få stötta varandra, säger norske landslagchefen Vidar Løfshus till Dagbladet.

Under Therese Johaugs två månader länga avstängning i väntan på dom får hon varken tävla eller delta i organiserad träning.

Det innebär träning som är ledd av eller kopplad till Norges idrottsförbund – men det är fortfarande fritt fram för den norska stjärnan att träna med sina landslagskollegor, skriver Dagbladet.

"De får bestämma själva"

– Vänner är vänner och de måste få stötta varandra. Om de tar en löptur eller sitter och tar en kaffe på ett café, där får de nästan bestämma själva hur de vill göra, säger norske landslagschefen Vidar Løfshus till tidningen.

– Men det kommer inte vara något organiserat från vår sida och det är Therese införstådd med. Hon får själv stå för den träningen som hon ser som nödvändig.

Men att Johaug skulle träna med vännen Marit Björgen, eller kanske till och med Charlotte Kalla, är ingenting som bryter mot några regler, det bekräftar Niels R. Kiær i åtalsnämnden.

Det gläder Johaugs manager.

– Att Therese får träna med de andra på fritiden är positivt, säger Jørn Ernst.

Tillåts ej träna på Olympiatoppen

Något som Therese Johaug däremot inte får göra är att träna på toppidrottscentret Olympiatoppen, att jämföra med vårt Bosön.

– Vi är en del av organiserad träning så hon kan inte träna hos, men vi kan ta hand om Therese som människa. Det innebär privata detaljer som är en sak mellan Therese och personalen inom hälsa, säger chefen Tore Øvrebø till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM