Sävehof kan bli bäst i Norden i CL

SPORTBLADET

Inför damernas CL-premiär: ”Hade varit häftigt”

Foto: Ida Odén.

Danska och norska lag har dominerat nordisk damhandboll i Champions League.

Men i år har Sävehof en klar chans att bli bäst i Norden i den mest prestigefulla turneringen av dem alla.

– Det hade varit häftigt, säger Ida Odén inför premiären i dag.

Danmark och Norge har varit storasystrar till Sverige i damhandboll i alla år. De har radat upp medaljer i mästerskapen de senaste dryga 20 åren (först danskorna, sen norskorna). Och i Champions League har antingen ett norskt eller danskt klubblag varit i semifinal eller final nästan varje år under hela 2000-talet (se nedan).

Men i år har Sverige med ett starkt Sävehof – i kombination med något svagare lag från grannländerna när klubbarna från de gamla öststaterna tar över allt mer precis som på herrsidan – för första gången en klar chans att bli bästa nordiska lag i Champions League.

– Det hade varit häftigt, säger veteranen Ida Odén.

Larvik ändå favorit

Kampen om att bli bäst i Norden börjar redan i gruppspelet där Sävehof ställs mot danska mästarna Esbjerg, som gör CL-debut, och norska mästarna Larvik, som radat upp framgångar i CL under 2000-talet. I gruppen finns också slovenska Krim som rankas fyra i gruppen.

– Larvik är inte lika starkt som tidigare, i varje fall inte på papperet, säger Odén inför premiären i dag där man ställs mot just Larvik borta.

Norskorna har tappat målmaskinen Nora Mørk och har dessutom en rad nyckelspelare skadade.

– Men Larvik är ändå favoriter i gruppen med tanke på vad deras spelare presterat tidigare.

Danmark och Norge har ytterligare varsitt lag med i Champions League: Midtjylland respektive Glassverket.

Kan vinna gruppen

Sävehof har visserligen tagit sig vidare till mellanrundan de senaste tre åren men då har man haft minst ett världslag i gruppen. Nu har man faktiskt möjligheten att vinna sin CL-grupp för första gången.

– Det är viktigt för vår känsla när vi går in i matcherna. Vi är fyllda av självförtroende.

Sävehof har dock aldrig lyckats ta sig vidare från mellanrundan till kvartsfinalerna och det kan bli tufft i år också. Man slås nämligen ihop med grupp C som troligen är den tuffaste gruppen vi någonsin sett i damernas CL-historia.

Matchen sänds i TV3 Sport och Viaplay kl 18.30!

ARTIKELN HANDLAR OM

Ida Odén

Handboll