Mikael Ymer utklassade spansk världsstjärna

Tog första segern på ATP-touren

Här tar Mikael Ymer ett stort steg närmare världseliten.

18-åringen tog sin första seger på ATP-touren genom att besegra den förre topp 10-spelaren Fernando Verdasco med klara 6–2, 6–1.

– Det här är den största vinsten i min karriär, säger Mikael Ymer.

Mikael Ymer gjorde ATP-debut i Stockholm Open förra året, då han förlorade en tuff tresetare mot en ännu större tonårsstjärna, Alexander Zverev.

Under tisdagen var supertalangen från Skara tillbaka på centrecourten i Kungliga tennishallen för att möta en betydligt mer rutinerad spelare.

Fernando Verdasco var världssjua 2009, har vunnit sju titlar, tagit sig till semifinal i Australian Open och kvartsfinal i både Wimbledon och US Open.

44:a i världen

Nu är han 32 år och har rasat till 44:e plats på rankingen, men spanjoren kan fortfarande spela tennis av högsta klass. Det visade han tidigare i år, då han vann grusturneringen i Bukarest och tog sig till final i Båstad.

Mikael Ymer, som fick ett wild card till årets turnering, struntade i både merit- och rankinglistor. 18-åringen bröt omgående spanjorens serve och gick upp till en 4–0-ledning i första set, som han vann med 6–2.

Tappade spel och humör

Ymer hann upp i princip allt och fick Verdasco att tappa både spelet och humöret. Vid ett tillfälle skickade hans motståndare, som slagit både Rafael Nadal och Novak Djokovic, i väg en boll till sponsorområdet och blev varnad.

Mikael Ymer, som är 549:e man på ATP-rankingen, fortsatte på den inslagna vägen och vann andra set med 6–1. Under hela matchen var det bra tryck på läktarna, där lillebror Rafael, 10, agerade hejaklacksledare.

– Hela teamet var bra. Jag blev lite stressad i andra set och ville att den lilla hejaklacken skulle hålla intensiteten uppe så att jag behöll min energi och inte tappade ett break, säger Mikael Ymer, som var väldigt nervös före matchen.

”Skrämmer lite”

Fernando Verdasco har, som sagt, en meritlista som imponerar.

– Att han har slagit Nadal i år och den tennis han kan spela skrämmer lite. Jag hoppades att han inte skulle vakna upp på rätt sida. Ett av mina mål är att sänka respekten, och det har jag gjort väldigt bra. Vi är alla människor, säger Mikael Ymer, som i nästa omgång ställs mot servekanonen Ivo Karlovic.

Storebrorsan föll tungt

Det gick inte lika bra för storebror Elias, 20. Sverige-ettan inledde starkt mot tyske kvalspelaren Tobias Kamke och ledde första set med 4–1. Sedan tappade han spelet helt och förlorade med 4–6, 0–6.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.