Sportbladet

Hockey är vilja

SPORTBLADET

– nu ska det visa sig vem som vill allra mest

ÄNGELHOLM. Rögle eller Djurgården?

Båda är varmt välkomna till kvalserien där vilket av de två lagen som inte når frizonen kommer att lida alla helvetes kval.

Modo däremot är laget alla vill slippa.

Ni vet hur det brukar stå fans med banderoller på flygplatsen i Istanbul när lag landar för att spela Champions Leaguefotboll i den turkiska storstaden.

”Välkomna till helvetet.”

Precis så blir det för det lag som följer med Södertälje från elitserien till kvalserien.

Södertälje har vant sig

Södertälje vande sig vid tanken att få försöka kvala sig kvar för väldigt länge sen. För Södertäljespelarna blir det ingen plötslig chock att få slåss för sin existens. Man har varit inställda på det jobb som behövs göras i flera månader.

För Rögle, Djurgården och Modo är läget helt annorlunda.

Rögle och Djurgården har nog för inte särskilt många omgångar sen känt sig mer eller mindre klara för fortsatt elitseriespel utan kval.

Modo kan påstå vad de vill, men internt måste alla ha insett att man har ett lag för guldjakt och inte ett bottengäng. Sånt kan visserligen knäcka ett lag när resultaten uteblir, men de Modospelare jag har träffat har inte sett problemen som oöverstigliga.

Det har hela tiden funnits en tro utan att vara den förödande tron på att någon annan i truppen ska stiga fram för att frälsa.

Ingen vill möta Modo

Alla de allsvenska lagen känner till Modos individuella kapacitet och därför vill självklart ingen av de möjliga motståndarna möta laget som kanske inte varit längre än en formtoppad Foppafot från SM-guld.

Mitt förnuft säger mig att Rögle hamnar i kvalserien, men jag tror samtidigt att Rögle i så fall hanterar det betydligt bättre än Djurgården gör om man hamnar i den pressade situationen.

Djurgården i kvalserien mot AIK och Södertälje och det är verkligen välkommen till helvetet. Motivation slår som bekant ofta klass och Djurgården har dessutom bara sporadiskt visat klass den här säsongen.

Att både Djurgården och Modo har Södertälje kvar behöver inte vara en nackdel för Rögle. Jag är ganska säker på att Södertälje hellre tar med sig Djurgården än Rögle till kvalserien. Derbymatcher är alltid ovissare än andra matcher.

Malmö ett hot

Av samma anledning tror jag att Röglespelarna nog blir ganska tacksamma om Malmö Redhawks framgångssaga brutalt dödas i Leksand och Ljungby på fredag. Minns hur favorittippade Malmö förra året ”lurades” på sin plats i eliten av det Rögle som ingen trodde på.

Röglemålvakten Jürgen Penker fick gå ut från isen i matchen mot Färjestad på grund av smärtor i kroppen på ett ställe som klubben hemlighåller. Vilket är lite fånigt eftersom han själv sa till mig att han förmodligen inte kan stå på torsdag utan att precisera var det gör ont. Vem bryr sig om det när han inte kan spela?

Penkers smärta är ett tungt avbräck för Rögle. Fast viktigare är ändå att tvillingarna Abbott spelar som i går med energi och förmåga att vara först in i alla situationer framför mål.

Viljan avgör

I sina bästa stunder är Rögle ett piggt lag som kan slå vilket som helst även av elitseriens allra bästa.

I ett helveteskval kan det bli förlust mot vilken sämre motståndare som helst.

Det sägs alltid så men i verkligheten tar Elitserielagen inte med sig den överlägsna farten från den högre serien.

Varje år har det visat sig att lagen uppifrån mer anpassar sig till det lägre tempot hos lagen underifrån.

Hockey är vilja och vi står inför dagarna då det ska visa sig vem som vill allra mest.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet