Äntligen, Kimi

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Ledde större delen av loppet på Spa

Målet var en plats på pallen.

Men det gick bättre än så.

Kimi Räikkönen är tillbaka – som segrare.

– Det känns helt perfekt, det var så länge sedan sist, säger Ferrariföraren.

Foto: Getty
NÖJD Kimi Räikkönen vann för första gången på över ett år.

Finländaren startade från position sex och fick till en helt fantastisk start.

Han lyckades sedan köra om Robert Kubica, BMW som låg tvåa. När det sedan var en stor kollision mellan Jenson Button, Brawn, Romain Grosjean, Renault, Lewis Hamilton McLaren-Mercedes och Jaime Alguersuari, Toro Rosso redan på det första varvet tvingades säkerhetsbilen ut på banan.

Och ni samband med omstarten avgjorde Kimi Räikkönen loppet.

Fjärde segern på Spa

– Jag visste att jag var tvungen att ta förbi Giancarlo Fisichella eftersom jag förstod att vi skulle gå in i depå på samma varv, sa Kimi Räikkönen på presskonferensen.

– Efter säkerhetsbilen var ute så såg jag till att jag låg väldigt nära honom i den första kurvan för att komma om honom på rakan. Det var rätt enkelt faktiskt och sedan kändes loppet okej ända in i mål.

Detta var hans fjärde seger på Spa, Ferraris första seger för 2009 och hans första seger sedan loppet i Spanien den 27 april 2008.

”Var länge sedan sist”

– Att vinna nu är perfekt, det var länge sedan sist, säger världsmästaren från 2007.

– Vi har haft målet att vinna hela säsongen och vi försöker ta hem tredjeplatsen i märkes-VM. Bilen var bra och hjälpte mig, men vi får inga nya delar eftersom vi satsar på nästa år och jag var tvungen att satsa hela tiden. Vi var inte de snabbaste sett till varvtiderna men jag klarade av att hålla andra bakom mig. Nu hoppas jag på flera bra resultat i framtiden och sedan får vi se vad vi kan lyckas med.

Hans seger var imponerande och Ferrari var naturligtvis enormt nöjda eftersom de nu kommer som segrare till hemmaloppet på Monza om två veckor.

Överraskade

– Kimi gjorde ett fantastiskt lopp, när vi hur vi lång till med bränslemängden så insåg vi att det skulle kunna gå bra i fall vi fick till starten. Starten var perfekt, säger Ferraris chefsingenjör Chris Dyer till motorsporttotal.

– Men vi var oroliga på mellanstinten eftersom vi visste att Sebastian Vettel skulle stanna kvar längre på banan än vad vi kunde göra, men när han sedan kom in tidigare än planerat så förstod vi att segern var hemma.

Tvåa slutade överraskningen från kvalet, Giancarlo Fisichella. Han startade från polsposition och ny ryktas det om att italienaren kommer att köra för Ferrari på Monza om två veckor.

”Det är bara rykten”

Anledningen är att Force India inte ska ha betalt för motorerna de köpte från Ferrari förra säsongen.

– Det är bara rykten, jag bara koncentrera mig på detta, sa Giancarlo Fisichella.

– Från och med i morgon ska jag koncentrera mig på Monza och jag utgår i från att jag kör med Force India och det är allt jag vill säga.

Sebastian Vettel slutade på tredje plats.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1