Tennis

Nadal till final efter femtimmarsrysare

SPORTBLADET

Nedkämpade landsmannen Verdasco i tennismaraton

En match med många ansikten.
En match med många ansikten.

MELBOURNE. Hur avslutar man den längsta och en av de bästa matcherna i Australian Opens historia?

Fernando Verdasco, 25, gjorde dubbelfel.

– Sådan är tennisen. Jag är stolt ändå, säger han efter rekordrysaren mot Rafael Nadal.

15 000 åskådare i Rod Laver Arena, miljontals tv-tittare, ja, till och med Rafael Nadal... En hel tennisvärld led med Fernando Verdasco i dag.

Han avslutade en redan klassisk semifinal - som slutade 6-7, 6-4, 7-6, 6-7, 6-4 – med ett dubbelfel.

Då hade matchen pågått i fem timmar och 14 minuter, längre än någon annan match i Australian Opens historia.

Rafael Nadal, som möter Roger Federer i söndagens final, hoppade över nätet och kramade om sin tappert kämpande landsman.

Det var idrott när den är som grymmast och vackrast.

Fernando Verdasco borde ha varit förkrossad efter förlusten, men det var han inte. Hans kropp skrek visserligen av värk, men han kom till presskonferensen med ett leende på läpparna.

Är stolt

– Jag måste vara stolt över turneringen och nivån jag höll i dag. Det var en otrolig match. Ja, båda spelade otroligt bra. I en femsetare går det inte att möta en tuffare motståndare än ”Rafa” och jag hängde med hela tiden. Den här matchen kommer jag att minnas i resten av mitt liv. Jag är så stolt över det jag har uträttat i dag och under de två senaste veckorna, säger Fernando Verdasco.

Få trodde på den 14:e-seedade spanjoren, men Verdasco slog ut två av förhandsfavoriterna – Andy Murray och Jo-Wilfried Tsonga – och pressade världsettan i sitt livs första Grand Slam-semifinal.

Till saken hör att han blev förnedrad i deras senaste möte, i Öppna franska i somras. Då vann Nadal med 6-1, 6-0, 6-2.

Världsettan har dessutom imponerat stort i Melbourne och hade inte förlorat ett enda set fram till semifinalen. I dag ställdes han mot en vän som på tennisbanan förvandlats till en av hans största fiender.

Faktum är att världens just nu bästa spelare bara vann en poäng mer än sin landsman, 193 mot 192. När Nadal gick på bollen, slog Verdasco ännu hårdare.

Han noterade inte mindre än 95 ”winners”, att jämföra med 52 för Nadal.

– Jag var mer aggressiv än honom och försökte avgöra poängen, säger Fernando Verdasco.

Till slut var det serven som fällde avgörandet. Verdasco gjorde bara fyra dubbelfel under hela matchen – men två av dem kom i det sista gamet.

Dubbelfel

Det var också ett dubbelfel som krossade finaldrömmen.

– Tennisen är sådan här ibland. Jag försökte slå en bra andraserve och kan inte tänka på att jag gjorde två dubbelfel i sista servegamet. Jag gjorde 20 ess och är ändå nöjd med min serve i dag, säger Verdasco.

Rafael Nadal var som sig bör mycket imponerad av sin landsman.

– Han spelade otroligt bra, ja, för bra. I fjärde set verkade han vara lite trött, men han servade ändå i 215-220 kilometer i timmen. Det här är en av matcherna jag kommer att minnas länge. Vid ställningen 0-40 i det sista gamet var det så mycket spänning att jag började gråta. Han hade också förtjänat en plats i finalen, säger Rafael Nadal.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tennis

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis